Wat Is Een Dual-core Computer?

Inhoudsopgave:

Wat Is Een Dual-core Computer?
Wat Is Een Dual-core Computer?

Video: Wat Is Een Dual-core Computer?

Video: Wat Is Een Dual-core Computer?
Video: Multi Core Processors Explained - Single Core, Dual Core, Quad Core, Octa Core CPUs 2024, Mei
Anonim

Een dual-core computer is een computer waarvan de centrale verwerkingseenheid twee kernen heeft. Deze technologie maakt het mogelijk om de productiviteit van zijn werk in voldoende mate te verhogen.

Wat is een dual core computer?
Wat is een dual core computer?

Wat is een dual-coreprocessor?

Een dual-core processor is een processor met twee cores op een enkele chip. In de regel heeft elk van de kernen een Net Burst-architectuur. Sommige dual-coreprocessors ondersteunen ook Hyper-Threading-technologie. Met deze technologie kunnen processen in vier onafhankelijke threads worden verwerkt. Dit betekent dat één zo'n dual-core processor met deze technologie (fysiek) vier logische processors vervangt of gelijk staat aan het besturingssysteem.

Elke kern van een dual-coreprocessor heeft dus zijn eigen L2-cache van een bepaalde hoeveelheid geheugen, evenals een gedeelde cache met tweemaal zoveel geheugen. In de regel zijn de kristallen waarop dual-coreprocessors worden vervaardigd ongeveer tweehonderd vierkante millimeter groot met het aantal transistors meer dan tweehonderd miljoen eenheden. Het is vermeldenswaard dat deze processor met zo'n groot aantal elementen, zo lijkt het, een grote hoeveelheid warmte zou moeten genereren en daarom dienovereenkomstig moet worden gekoeld. Dat is het echter niet.

De hoogste temperatuur van het kristaloppervlak is ongeveer 70°C. Dit komt door het feit dat de spanning die de processor voedt niet hoger is dan anderhalve volt en dat de maximale waarde van de stroomsterkte honderdvijfentwintig ampère is. Een toename van het aantal kernen leidt dus niet tot een significante toename van het stroomverbruik, wat erg belangrijk is.

Voordelen van computers met dual-coreprocessors

De noodzaak om het aantal processorcores te vergroten ontstond toen duidelijk werd dat een verdere verhoging van de klokfrequentie niet leidt tot significante prestatieverbeteringen. Computers met dual-coreprocessors zijn gericht op het gebruik van toepassingen die gebruikmaken van multi-threaded informatieverwerking. Daarom is het gebruik van een dergelijke computer niet voor alle programma's mogelijk. Programma's die gebruikmaken van de mogelijkheden van twee cores zijn bijvoorbeeld programma's voor het weergeven van driedimensionale scènes, programma's voor het verwerken van videobeelden of audiogegevens. Ook is een dual-coreprocessor handig wanneer er meerdere programma's tegelijk op een pc draaien. In dit opzicht worden dergelijke processors meestal gebruikt in computers die zijn ontworpen om met grafische afbeeldingen te werken, maar ook om met kantoorprogramma's te werken. Voor gaming-behoeften is deze tweede kerntechnologie dus bijna nutteloos.

Aanbevolen: