Wat Is Een Blokkeerbanner Op Een Computer?

Inhoudsopgave:

Wat Is Een Blokkeerbanner Op Een Computer?
Wat Is Een Blokkeerbanner Op Een Computer?

Video: Wat Is Een Blokkeerbanner Op Een Computer?

Video: Wat Is Een Blokkeerbanner Op Een Computer?
Video: How to Disable the News and Interests Widget on the Windows 10 Taskbar on Windows 10 Update 19042 2024, April
Anonim

Van de vele gevaren die een beginnende gebruiker op het internet op de loer liggen, is een van de meest onaangename het Winlock-virus. Infectie van de computer met dit virus leidt tot het verschijnen van de zogenaamde "blokkerende banner".

Wat is een blokkeerbanner op een computer?
Wat is een blokkeerbanner op een computer?

Hoe ziet een blokkeerbanner eruit?

De blokkeerbanner is een pop-upvenster dat onmiddellijk verschijnt nadat de computer is opgestart. Meestal bevat dit venster beschuldigingen van verschillende dubieuze activiteiten, zoals het bekijken van een video voor volwassenen, het gebruik van een niet-gelicentieerde kopie van het besturingssysteem of het opslaan van illegale bestanden. De modificaties van het virus kunnen verschillen, maar het punt komt op één ding neer: een losgeldeis.

Om van de opdringerige banner af te komen, wordt voorgesteld om een sms te sturen naar een kort nummer of om de rekening van een specifieke gsm op te waarderen via betaalterminals. Als reactie zou u zogenaamd een wachtwoord moeten ontvangen, waarmee u de toegang tot uw computer kunt herstellen. Dit mag natuurlijk nooit worden gedaan, want zelfs als de naar u verzonden code correct blijkt te zijn, zal het virus niet van de computer verdwijnen en binnen een week vindt u opnieuw de chantagebanner.

U kunt van het ransomware-virus afkomen door contact op te nemen met mensen die betrokken zijn bij kleine computerreparaties en aanverwante diensten, maar de kosten van dergelijke hulp zullen zelfs iets hoger zijn dan het bedrag dat het virus nodig heeft.

Houd er rekening mee dat alle bedreigingen die gewoonlijk in de bannertekst voorkomen (bijvoorbeeld het formatteren van de harde schijf of het vernietigen van BIOS-gegevens als de code enige tijd niet wordt ingevoerd) een veelvoorkomende bluf zijn die bedoeld is voor onervaren gebruikers. Raak niet in paniek en stuur sms, uit angst voor uw gegevens, het is beter om gewoon uw computer uit te zetten en het probleem op te lossen.

Hoe om te gaan met blokkering?

Winlock-virussen komen zelfs vrij vaak voor, dus er zijn genoeg tools om ze te bestrijden. Op de websites van antivirusfabrikanten vindt u bijvoorbeeld codetabellen waarmee u een blokkeerbanner kunt verwijderen. Uiteraard moet de computer daarna worden gecontroleerd met een antivirusprogramma om het virus zelf te verwijderen, maar het is niet moeilijk om dit te doen nadat u toegang hebt gekregen tot de desktop.

In de regel is het losgeldbedrag ongeveer 400 roebel, maar dit kan variëren afhankelijk van de wijziging van het virus.

Bovendien kan in sommige gevallen een regelmatige herstart van de computer of opstarten in de veilige modus helpen. Om dit te doen, moet u naar het menu Geavanceerde opstartopties van Windows gaan en de juiste modus selecteren. Meestal wordt het menu geopend door op de F8-toets te drukken tijdens het opstarten van de computer. Als deze manipulaties niet helpen om de blokkeerbanner te omzeilen, moet u een opstartschijf of USB-flashstation vinden en hiervan opstarten. In dit geval wordt niet uw hoofdbesturingssysteem gestart, maar het extra besturingssysteem dat op de opstartschijf is geïnstalleerd. Daarna hoef je alleen maar je harde schijf op te schonen met een antivirusprogramma.

Aanbevolen: