Hoe De Console In Linux Te Openen

Inhoudsopgave:

Hoe De Console In Linux Te Openen
Hoe De Console In Linux Te Openen

Video: Hoe De Console In Linux Te Openen

Video: Hoe De Console In Linux Te Openen
Video: 👨‍💻 Командная строка Linux. Урок #0. Что такое console, terminal и shell? 2024, April
Anonim

De console in het Linux-besturingssysteem wordt gebruikt om met de opdrachtregel te werken. U kunt het zowel op volledig scherm als in een venster uitvoeren. Het aantal gelijktijdig geopende vensterconsoles wordt alleen beperkt door de hoeveelheid computer-RAM.

Hoe de console in Linux te openen
Hoe de console in Linux te openen

instructies:

Stap 1

Om in de console te werken, hoeft u de grafische omgeving van X Window System helemaal niet te starten. Deze methode werkt alleen als de automatische lancering is uitgeschakeld in uw distributie. Tegelijkertijd kun je in vier consoles tegelijk werken en ze wisselen met de Alt-Fn-toetscombinaties, waarbij n het consolenummer is. Bij sommige distributies kun je de vijfde en zesde console op dezelfde manier openen. Als u in plaats van de opdrachtregel wordt gevraagd om uw gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren, voert u deze in. U kunt het X Window-systeem vanuit elk van hen starten door het startx-commando in te voeren.

Stap 2

Wanneer het X Window-systeem wordt uitgevoerd, is de console op volledig scherm van waaruit het werd gestart, bezet. Als deze omgeving automatisch start, wordt de eerste die. Om de grafische omgeving te verlaten, slaat u alle bestanden op, sluit u alle toepassingen en zoekt u in het menu het item dat overeenkomt met het sluiten ervan zonder de computer af te sluiten of opnieuw op te starten. De naam van dit item hangt af van de shell die u gebruikt (bijv. KDE, Gnome, JWM). Om dit in KDE 3 te doen, drukt u in het bijzonder op de knop met de letter K en het tandwiel, selecteert u het item "Sessie beëindigen" en drukt u op de knop "Huidige sessie beëindigen". Merk op dat bij sommige distributies het afsluiten van het X Window-systeem kan leiden tot een automatische uitschakeling van het besturingssysteem zelf. U kunt de grafische omgeving ook abnormaal verlaten door op Ctrl-Alt-Backspace te drukken, maar in dit geval gaan alle niet-opgeslagen documenten verloren.

Stap 3

In de grafische omgeving kunt u handmatig schakelen tussen deze en de consoles op volledig scherm. Om dit te doen, drukt u op Ctrl-Alt-Fn, waarbij n het consolenummer is. U kunt vervolgens tussen consoles schakelen door op Alt-Fn te drukken. Om terug te keren naar het X Window-systeem, selecteert u de vijfde of zevende console, afhankelijk van de distributie die u gebruikt.

Stap 4

De handigste vensterconsole wordt direct in de grafische omgeving gestart. Om het te openen, klikt u op de knop met de afbeelding van een monitor met een zwart scherm met een opdrachtregel, of selecteert u het xterm, nxtern, Konsole of vergelijkbaar programma uit het shell-menu.

Stap 5

Wanneer commando's als root worden uitgevoerd, wordt een #-teken weergegeven bij de opdrachtprompt en wanneer zoals elke andere gebruiker een $-teken wordt weergegeven. U kunt de gebruiker wijzigen met het login-commando gevolgd door de gebruikersnaam en het wachtwoord. U kunt ook overschakelen naar de root-gebruikersmodus met het su-commando, na het invoeren hoeft u alleen het wachtwoord op te geven. In sommige distributies is de superuser-modus afwezig - dan kunnen opdrachten namens hem worden uitgevoerd met behulp van het hulpprogramma sudo.

Aanbevolen: