Hoe De Spanning Van De Voeding Te Controleren?

Inhoudsopgave:

Hoe De Spanning Van De Voeding Te Controleren?
Hoe De Spanning Van De Voeding Te Controleren?

Video: Hoe De Spanning Van De Voeding Te Controleren?

Video: Hoe De Spanning Van De Voeding Te Controleren?
Video: Demonstratie: Wandcontactdoos van de elektrische installatie 2024, April
Anonim

Bij de computervoeding is aangegeven welke spanningen op elk van de uitgangen aanwezig moeten zijn. Vaak komen deze spanningen echter niet overeen met de nominale. Om te controleren of dit het geval is, moeten ze worden gemeten.

Hoe de spanning van de voeding te controleren?
Hoe de spanning van de voeding te controleren?

instructies:

Stap 1

Met een werkende computer kun je de uitgangsspanningen van de voeding meten met behulp van de analoog-naar-digitaal converters die in het moederbord zijn ingebouwd. Start de machine opnieuw op en druk onmiddellijk herhaaldelijk op de toets "Delete" of "F2" (afhankelijk van het bordmodel) totdat u het CMOS Setup-hulpprogramma opent. Selecteer in het menu "PC Health Status" en je ziet welke spanningen er daadwerkelijk op de uitgangen van de voeding staan.

Stap 2

Veel moederborden tonen de stand-by voedingsspanning niet in CMOS Setup. Meet het met een multimeter die werkt in de DC-spanningsmeetmodus bij de 20 volt-limiet, en sluit deze aan tussen de zwarte en paarse draden. Zorg ervoor dat deze niet te hoog is in vergelijking met de nominale waarde in zowel de bedrijfs- als de standby-modus van de computer.

Stap 3

Als de computer niet werkt, is er geen functie "PC Health Status" in CMOS Setup, of als u twijfelt aan de juiste werking van de ADC op het moederbord, gebruik dan een multimeter die in dezelfde modus en met dezelfde limiet werkt om alle spanningen te meten. Voer de metingen uit terwijl de machine draait en zorg ervoor dat u geen kortsluiting met de sondes veroorzaakt.

Stap 4

Gebruik een speciale standaard om de spanningen van de voeding onder wisselende belasting te controleren. Belast elk van de uitgangen met parallel geschakelde autolampen in een zodanige hoeveelheid dat het totale stroomverbruik iets minder is dan de nominale stroom voor deze uitgang. Merk op dat autolampen bij spanningen van 5 en 3,3 V een verminderde stroom verbruiken: meet vooraf wat het is bij deze spanningen op één lamp. Door een aantal lampen aan elk van de uitgangen los te koppelen, kunt u een afname van de belasting simuleren op de voeding. Voer de meting op dezelfde manier uit als in andere gevallen.

Stap 5

Als deze of gene spanning te hoog is, stop dan onmiddellijk met het gebruik van de voeding en stuur deze op voor reparatie. Hoogstwaarschijnlijk namen de spanningen toe door het uitdrogen van elektrolytische condensatoren, maar alleen een gekwalificeerde meester kan ze onafhankelijk veranderen, zelfs in een uitgeschakeld hoogspanningsapparaat, zoals een schakelende voeding.

Aanbevolen: