Hoe Bouw Je Een Trend In Excel?

Inhoudsopgave:

Hoe Bouw Je Een Trend In Excel?
Hoe Bouw Je Een Trend In Excel?

Video: Hoe Bouw Je Een Trend In Excel?

Video: Hoe Bouw Je Een Trend In Excel?
Video: TREND Function in Excel 2024, Mei
Anonim

Het MS Excel-programma, ook al is het geen volwaardig statistisch pakket, heeft een vrij breed scala aan mogelijkheden om gebeurtenissen te voorspellen op basis van reeds beschikbare gegevens. Een van de eenvoudigste, op het eerste gezicht, methoden voor een dergelijke voorspelling is de constructie van een trendlijn.

Hoe bouw je een trend in Excel?
Hoe bouw je een trend in Excel?

instructies:

Stap 1

De eenvoudigste manier is om de trendfunctie direct na het invoeren van de beschikbare gegevens in de array te plotten. Om dit te doen, selecteert u op het blad met de gegevenstabel ten minste twee cellen van het bereik waarvoor de grafiek wordt gebouwd en voegt u onmiddellijk daarna de grafiek in. U kunt dergelijke soorten grafieken gebruiken als grafiek, spreiding, histogram, bubbel, aandelen. Andere soorten grafieken ondersteunen geen trendopbouw.

Stap 2

Selecteer in het menu Grafiek de optie Trendlijn toevoegen. Selecteer in het geopende venster op het tabblad "Type" het gewenste type trendlijn, wat in wiskundige termen ook de methode van gegevensbenadering betekent. Wanneer u de beschreven methode gebruikt, moet u het "met het oog" doen, omdat: u hebt geen wiskundige berekeningen uitgevoerd voor het uitzetten van de grafiek.

Stap 3

Bedenk dus welk type functie het beste past bij de grafiek van de beschikbare gegevens: lineair, logaritmisch, exponentieel, exponentieel of anders. Als u twijfelt over de keuze van het type benadering, kunt u meerdere lijnen tekenen, en voor een grotere nauwkeurigheid van de voorspelling, vinkt u op het tabblad "Parameters" van hetzelfde venster het vakje aan "zet de betrouwbaarheidswaarde van de benadering (R ^ 2) " op het schema.

Stap 4

Door de R ^ 2-waarden voor verschillende lijnen te vergelijken, kunt u het type grafiek kiezen dat uw gegevens het nauwkeurigst karakteriseert en daarom de meest betrouwbare voorspelling maakt. Hoe dichter de R ^ 2-waarde bij één ligt, hoe nauwkeuriger u het lijntype hebt gekozen. Hier, op het tabblad "Parameters", moet u de periode specificeren waarvoor de prognose wordt gemaakt.

Stap 5

Deze manier om een trend op te bouwen is zeer benaderend, dus het is beter om op zijn minst de meest primitieve statistische verwerking van de beschikbare gegevens te doen. Dit maakt de voorspelling nauwkeuriger.

Stap 6

Als u aanneemt dat de beschikbare gegevens worden beschreven door een lineaire vergelijking, selecteert u deze eenvoudig met de cursor en vult u deze automatisch aan voor het vereiste aantal punten of het aantal cellen. In dit geval is het niet nodig om de waarde R ^ 2 te vinden, aangezien je hebt de voorspelling vooraf aangepast aan de vergelijking van een rechte lijn.

Stap 7

Als je denkt dat de bekende waarden van een variabele het best kunnen worden beschreven met een exponentiële vergelijking, selecteer dan ook het oorspronkelijke bereik en vul het vereiste aantal cellen automatisch in terwijl je de rechtermuisknop ingedrukt houdt. Met automatisch aanvullen kunt u geen andere soorten lijnen tekenen, behalve de twee aangegeven lijnen.

Stap 8

Daarom moet u voor de meest nauwkeurige voorspelling een van de verschillende statistische functies gebruiken: "VOORSPELLEN", "TREND", "GROEI", "LIJNSCH" of "LGRFPRIBL". In dit geval moet u de waarde voor elke volgende prognoseperiode handmatig berekenen. Als u complexere regressieanalyse van gegevens moet uitvoeren, heeft u de invoegtoepassing "Analysepakket" nodig, die niet is opgenomen in de standaard MS Office-installatie.

Aanbevolen: