Hoe Bouw Je Een Seks- En Leeftijdspiramide?

Inhoudsopgave:

Hoe Bouw Je Een Seks- En Leeftijdspiramide?
Hoe Bouw Je Een Seks- En Leeftijdspiramide?

Video: Hoe Bouw Je Een Seks- En Leeftijdspiramide?

Video: Hoe Bouw Je Een Seks- En Leeftijdspiramide?
Video: Hoe een populatiepiramide te lezen 2024, April
Anonim

De leeftijds- en geslachtspiramide is een grafiek die de samenstelling van de bevolking weergeeft. Hiermee kunt u de dynamiek analyseren van demografische veranderingen die plaatsvinden in de samenleving gedurende een bepaalde periode.

Hoe bouw je een seks- en leeftijdspiramide?
Hoe bouw je een seks- en leeftijdspiramide?

Het is nodig

  • - informatie over de samenstelling van de bevolking;
  • - computer / papier in een kooi.

instructies:

Stap 1

Zoek de statistieken over de samenstelling van de bevolking, op basis waarvan je de leeftijds- en geslachtspiramide gaat opstellen. Bevolkingsgegevens kunnen als dergelijke informatie dienen. In dit geval kunt u echter geen grafiek maken met de staat van de bevolking in het jaar waarin de volkstelling niet werd gehouden. Hoewel dit misschien voldoende is om de dynamiek te traceren die aanwezig is in de leeftijds- en geslachtssamenstelling van een stad, nederzetting, regio, enz.

Stap 2

Noteer alle belangrijke informatie uit de gevonden documenten. Dit omvat het geslacht en de geboortedatum van de bewoners. Dit is nodig om niet afgeleid te worden door onnodige informatie en om het verdere proces van het opstellen van het schema te vergemakkelijken.

Stap 3

Neem een stuk papier en teken er een normaal coördinatenstelsel op. Schrijf in het midden, langs de ordinaat, de jaren. In de regel komt hun aantal overeen met de gemiddelde levensverwachting van de bevolking. Je kunt de lijst een beetje uitbreiden om de langlevers in de piramide weer te geven.

Stap 4

Schrijf voor elk jaar het aantal mensen dat in deze periode is geboren en nu in leven is. Hiermee kunt u de geslachts- en leeftijdssamenstelling die op dit moment plaatsvindt, vastleggen. Houd er bij het invoeren van deze gegevens rekening mee dat de vrouwen aan de rechterkant en de mannen aan de linkerkant staan. Houd er rekening mee dat één cel één jaar vertegenwoordigt.

Stap 5

Om de piramide visueel te maken, kunt u de verkregen resultaten overbrengen naar een computerprogramma waarmee u met diagrammen kunt werken. Bijvoorbeeld in Microsoft Word, Excel of Power Point.

Stap 6

Als u met grote hoeveelheden informatie werkt, kunt u beter geen rekening houden met absolute indicatoren, maar met relatieve. Het zal bijvoorbeeld heel moeilijk voor je zijn om je piramide te correleren met de piramides van steden of landen, waarvan de bevolking aanzienlijk verschilt van degene die je overweegt. Daarom moet het totale aantal inwoners worden genomen als 100, 1000 of 10000. Verder worden alle indicatoren vermenigvuldigd met de werkelijke bevolking en gedeeld door het geselecteerde aantal.

Aanbevolen: