Ubuntu-versies

Inhoudsopgave:

Ubuntu-versies
Ubuntu-versies

Video: Ubuntu-versies

Video: Ubuntu-versies
Video: Ubuntu 21.04: What's New? 2024, April
Anonim

Tegenwoordig zijn er, naast de originele Ubuntu-distributie, verschillende versies die worden ondersteund door de enthousiaste gemeenschap. De beginner wordt geconfronteerd met het probleem van het kiezen - welke distributie moet worden gekozen en wat zijn de voor- en nadelen ervan. Laten we proberen het te verduidelijken.

ubuntu
ubuntu

Om te beginnen zijn alle distributies gebaseerd op dezelfde pakketbasis en halen ze hun software uit één bron (repository). Dit betekent dat elk programma op elke versie van Ubuntu kan worden geïnstalleerd. Distributies verschillen voornamelijk in de grafische omgeving (het uiterlijk van de desktop) en de reeks standaard geïnstalleerde programma's.

Ubuntu

Afbeelding
Afbeelding

Originele distributie ondersteund door Canonical. Als grafische interface wordt de eigen ontwikkeling van het bedrijf, Unity genaamd, gebruikt met behulp van de Gnome-bibliotheken. Deze werkomgeving streeft naar een uniforme en even gebruiksvriendelijke interface voor het werken op zowel desktop-pc's als tablets. Er is hier geen gebruikelijk menu. In plaats daarvan wordt het Dash-paneel gebruikt, dat een enkele interface biedt voor het vinden van programma's, gegevens op internet en op een lokale pc. Tegelijkertijd geeft het interactief verschillende dynamische informatie weer, bijvoorbeeld als u op zoek bent naar een film en als u deze niet op uw lokale computer hebt gevonden, biedt het u aan om deze op internet te kopen. Deze functionaliteit is uitbreidbaar door plug-ins, en als je zo'n interactieve zoekopdracht niet nodig hebt, dan kun je deze uitschakelen. Ubuntu vraagt nogal wat middelen, het heeft bijvoorbeeld een aparte grafische kaart nodig om de interface weer te geven. Voor comfortabel werken heb je een multi-coreprocessor en minimaal 2 GB RAM nodig.

Kubuntu

Afbeelding
Afbeelding

Ondersteund door de gemeenschap. Gebaseerd op het KDE-bureaublad. Net als het origineel, vraagt Ubuntu behoorlijk wat middelen, hoewel fans beweren dat het veel sneller werkt waar de originele Ubuntu niet goed presteert. De interface van Kubuntu is traditioneler, hoewel het menu ook verschillende interactieve functies en zoeken ondersteunt.

Xubuntu

Afbeelding
Afbeelding

Gebaseerd op de XFCE-desktopomgeving. Deze verdeling kan de gulden middenweg worden genoemd. Het is aanzienlijk minder veeleisend voor hardware in vergelijking met Ubuntu en Xubuntu, maar ondersteunt tegelijkertijd flexibele aanpassing en rijke shell-functionaliteit. De interface is eenvoudig en duidelijk, vrij intuïtief voor gebruikers die migreren vanuit Windows.

Lubuntu

Afbeelding
Afbeelding

De distributiekit is nog minder veeleisend voor pc-bronnen. Gebaseerd op de LXDE-desktopomgeving. Minder eenvoudig te configureren dan XFCE. De interface is vergelijkbaar met Windows XP. Gedraagt zich goed op zwakke hardware en netbooks.

Ubuntu-server

Geschikt voor installatie op servers. Heeft geen grafische interface. Al het beheer in deze distributie wordt gedaan via de opdrachtregel.

Ubuntu-remixen

Naast de officiële distributies zijn er een groot aantal zogenaamde remixes. In de kern vertegenwoordigen ze dezelfde Ubuntu-distributie met aangepaste initiële parameters en een set software. De Runtu-distributiekit ondersteunt bijvoorbeeld volledig Russisch uit de doos, terwijl u in de originele Xubuntu na installatie Russische taalondersteuning via internet zou moeten leveren. Remixen op deze manier maken het mogelijk om de installatie te vereenvoudigen, met onmiddellijk een werkende en geconfigureerde computer met alle benodigde software.

Aanbevolen: