Hoe Ubuntu Naast Windows Te Installeren

Inhoudsopgave:

Hoe Ubuntu Naast Windows Te Installeren
Hoe Ubuntu Naast Windows Te Installeren

Video: Hoe Ubuntu Naast Windows Te Installeren

Video: Hoe Ubuntu Naast Windows Te Installeren
Video: [How to] Install Windows 10 After Ubuntu 20.04 | Dual Boot | UEFI | Step By Step (2021) 2024, April
Anonim

Voor veel pc-gebruikers blijft de kwestie van het installeren van meerdere besturingssystemen op één computer open. Ondertussen zijn de besturingssystemen van de Microsoft- en Ubuntu-families niet moeilijk te installeren: ze conflicteren niet met elkaar en bieden de gebruiker meer opties.

Hoe Ubuntu naast Windows te installeren
Hoe Ubuntu naast Windows te installeren

Velen hebben gehoord over het conflict tussen besturingssystemen van Ubuntu en Microsoft. Met moderne versies van besturingssystemen kunt u problemen voorkomen wanneer u afwisselend op beide besturingssystemen werkt, en het installatieproces eenvoudig en snel maken. Terwijl het beheersen van Linux in het verleden tijd kostte om de functies van het werken in een nieuwe omgeving te leren, met de komst van meer geavanceerde grafische shells, kan zelfs een beginner zonder diepgaande kennis van de functies van het bedienen van het besturingssysteem via de opdrachtregel de installatie uitvoeren.

De harde schijf voorbereiden

Hoewel er op dit moment veel programma's zijn om verschillende besturingssystemen op één schijfpartitie te installeren, is dit niet aan te raden. Ubuntu doet het goed op speciale logische partities, wat eerst moet worden gedaan.

Voor een schone installatie van Ubuntu en Windows op een computer die geen besturingssysteem heeft, kunt u het hulpprogramma GParted gebruiken om de harde schijf in logische partities te partitioneren - het is opgenomen in de standaard softwareset van de Ubuntu-distributie, die kan worden opgestart vanaf schijf. Nadat u het besturingssysteem hebt ingevoerd, moet u de opdrachtregel oproepen en de opdracht gksu gparted invoeren. Het programma heeft een intuïtieve interface en stelt u in staat uw harde schijf op te delen in logische partities. Er kan één partitie overblijven voor het opslaan van informatie: toegang tot deze partitie is mogelijk vanaf elk besturingssysteem, dus het bestandssysteem moet worden geselecteerd op basis van de behoeften van de gebruiker. Om Ubuntu te installeren, heb je twee logische partities nodig: een swappartitie, geformatteerd in SWAP en met een grootte van 1024 MB, en een partitie voor Linux-bestanden met het EXT4-bestandssysteem en een willekeurige grootte van 20 GB en meer. Met hetzelfde hulpprogramma kunt u de systeempartitie selecteren voor het installeren van Windows, maar u hoeft deze niet te formatteren.

Als Windows al vooraf op uw computer is geïnstalleerd, kunt u Gparted ook gebruiken om de harde schijf te partitioneren. Het Windows7-systeemhulpprogramma voor het werken met harde schijven zal echter veel handiger en vertrouwder zijn voor de gebruiker. Om het te starten, opent u het Configuratiescherm en selecteert u de service "Computerbeheer" in het menu-item "Administratieve hulpmiddelen". In het linkermenu van het programma moet u het tabblad "Schijfbeheer" openen en de nodige bewerkingen uitvoeren. Voordat u een bepaalde schijfpartitie partitioneert, moet u belangrijke informatie opslaan en de partitie zelf defragmenteren.

Ubuntu installeren

Het installeren van Ubuntu volgt het standaardscenario. Eerst bevestigt het installatieprogramma de configuratie van de computer en de aanwezigheid van een internetverbinding, waarna het systeem automatisch de schijven detecteert die geschikt zijn voor het installeren van het besturingssysteem. De gebruiker kan alleen de juiste keuze bevestigen en wachten op het uitpakken van de systeembestanden.

Windows installeren

Ook het installeren van Windows zou geen probleem moeten zijn. Er zal geen verwarring zijn met de vele gemaakte partities, omdat het Windows-installatieprogramma eenvoudigweg geen partities ziet met andere bestandssystemen dan NTFS en FAT. In ieder geval zal de partitie die is voorbereid voor Windows-installatie geen bestandssysteem hebben, waardoor deze zich onderscheidt van de rest.

Als aanvulling

Besturingssystemen kunnen in willekeurige volgorde worden geïnstalleerd. De keuze van het besturingssysteem voor het laden wordt uitgevoerd wanneer de computer wordt gestart nadat het POST-rapport is verschenen, het scherm met de lijst met besturingssystemen wordt standaard 20 seconden weergegeven. Vergeet ook niet om de prioriteit van het opstartapparaat in het BIOS te wijzigen nadat de installatie is voltooid.

Aanbevolen: