Hoe Maak Je Een Cirkeldiagram?

Inhoudsopgave:

Hoe Maak Je Een Cirkeldiagram?
Hoe Maak Je Een Cirkeldiagram?

Video: Hoe Maak Je Een Cirkeldiagram?

Video: Hoe Maak Je Een Cirkeldiagram?
Video: Hoe teken je een cirkeldiagram en hoe gebruik je hem? (havo/vwo 2) - WiskundeAcademie 2024, Mei
Anonim

Een cirkeldiagram is een van de gemakkelijkste manieren om de samenstelling van de aandelen in de totale massa visueel weer te geven. Intuïtief en esthetisch, een cirkeldiagram kan u helpen bij het visualiseren van een rapport, presentatie of informatie op een website. Tegelijkertijd kunt u vrij snel een cirkeldiagram maken met Microsoft Excel.

Hoe maak je een cirkeldiagram?
Hoe maak je een cirkeldiagram?

Een cirkeldiagram maken in Microsoft Excel

Om een cirkeldiagram in Excel te maken, moet u een gegevenstabel invullen die bestaat uit de waarden van de sectoren van het diagram. Er kunnen zelf een onbeperkt aantal segmenten zijn, maar de praktijk leert dat cirkeldiagrammen, bestaande uit drie tot vijf sectoren, er overzichtelijker uitzien.

De waarden van deze sectoren worden in de kolom ingevoerd. Indien nodig kunt u een tabel met twee kolommen invullen, waarbij de eerste de naam van het segment aangeeft en de tweede direct de waarde ervan. Dit maakt het gemakkelijker om de grafiek te labelen met segmentlabels.

Verder moet de gegevenstabel worden geselecteerd en op het tabblad "Invoegen" in het hoofdmenu worden ingevoerd. Klik in het veld "Diagrammen" op het cirkeldiagrampictogram en selecteer het gewenste type in het vervolgkeuzemenu:

  • circulaire;
  • volumetrische circulaire;
  • ringvormig.

De ondersoorten van het cirkeldiagram verschillen alleen in visuele effecten. Tegelijkertijd zijn, vanuit het oogpunt van visuele waarneming, de eerste en derde soorten cirkeldiagrammen het meest visueel nauwkeurig. Een driedimensionaal cirkeldiagram vervormt vanwege de helling en hoogte de segmenten en kan daarom niet de nauwkeurigheid van externe waarneming claimen.

Door op het gewenste type grafiek te klikken, verschijnt een grafiekvenster in het document, dat standaard een tekstveld bevat voor de naam, het cirkeldiagram zelf en de legenda zelf.

Door verder te werken met het cirkeldiagram kunt u het uiterlijk en de inhoud ervan verbeteren, afhankelijk van de taak. Voor de duidelijkheid kan de grafiek bijvoorbeeld worden aangevuld met gegevenslabels door met de rechtermuisknop op een segment te klikken en de juiste functie in het contextmenu te selecteren. De basiskleuren van de segmenten kunnen ook worden gewijzigd door te dubbelklikken op het segment en in het contextmenu en "Format Data Point" - "Fill" - "Solid Fill" - "Color" te kiezen.

Met het dialoogvenster Gegevenspuntopmaak kunt u ook:

  1. Rij parameters. Op dit tabblad kunt u de rotatiehoek van de eerste sector wijzigen, wat handig is als u de sectoren samen moet verschuiven. Het is belangrijk om te onthouden dat u met deze functie geen sectoren kunt verwisselen - hiervoor moet u de volgorde van segmenten in de gegevenstabel wijzigen. Er is ook een functie "Snijpunt", waarmee u het geselecteerde segment van het midden kunt scheiden, wat handig is om de aandacht te vestigen;
  2. Opvul- en randkleuren. Op deze tabbladen is niet alleen een vulling met één kleur beschikbaar, maar ook een kleurovergang met kleur, evenals een textuur of afbeelding, die bekend is bij de Microsoft Office-programma's. Ook hier kunt u de transparantie van de segmenten en lijnen wijzigen;
  3. Rand stijlen. Op dit tabblad kunt u de breedte van de randen wijzigen en het lijntype wijzigen in onderbroken, vaste en andere ondersoorten;
  4. Volume schaduw en formaat. Extra visuele effecten zijn beschikbaar op deze tabbladen als aanvulling op het cirkeldiagram.

Cirkeldiagrammen toepassen

Een taartdiagram is ontworpen om de samenstelling van een object, proces of object te visualiseren. Met zijn hulp is het gemakkelijk om de detaillering van financiële indicatoren, de verdeling van inkomsten of kosten, verkoopvolume te presenteren.

Door zijn vorm wordt het cirkeldiagram intuïtief gezien als een vast object. Daarom wordt het niet aanbevolen om het te gebruiken als er onvolledige gegevens worden aangegeven. Een lijndiagram in plaats van een cirkeldiagram kan bijvoorbeeld het beste worden gebruikt om de verkopen van het bedrijf alleen voor de maanden met de hoogste winst weer te geven.

Daarnaast is een cirkeldiagram niet geschikt om trends weer te geven of gegevens in de loop van de tijd te vergelijken.

Aanbevolen: