Hoeveel Pixels In A4-formaat

Inhoudsopgave:

Hoeveel Pixels In A4-formaat
Hoeveel Pixels In A4-formaat

Video: Hoeveel Pixels In A4-formaat

Video: Hoeveel Pixels In A4-formaat
Video: How Many Pixels Is An A4 Page? 2024, Mei
Anonim

Bij digitaal printen en beeldverwerking heeft men te maken met verschillende termen waarvan de betekenis niet door iedereen goed wordt begrepen. Dergelijke termen omvatten bijvoorbeeld de woorden "pixel" en "resolutie".

Hoeveel pixels in a4-formaat
Hoeveel pixels in a4-formaat

instructies:

Stap 1

Als je de vraag stelt “hoeveel pixels zitten er in een A4-blad”, blijkt daar geen eenduidig antwoord op te geven. Feit is dat een pixel, in tegenstelling tot centimeters en millimeters, geen specifieke afmetingen heeft. In wezen is een pixel het kleinste tweedimensionale logische object dat wordt gebruikt in computergraphics. De combinatie van pixels van bepaalde kleuren creëert een bepaald beeld op een scherm of vel papier. Afhankelijk van het type apparaat kan een pixel vierkant, rechthoekig, achthoekig of rond zijn. Het woord "pixel" of "pixel" zelf is een afkorting van de Engelse uitdrukking pix element, wat "beeldelement" betekent.

Stap 2

Pixelgrootte is geen constante waarde, omdat het direct gerelateerd is aan een concept als "resolutie". Resolutie betekent in dit geval het aantal pixels of punten dat in een of andere oppervlakte- of lengte-eenheid past. Meestal wordt de resolutie gemeten in dpi, wat staat voor dots per inch - het aantal dots per inch. Uiteraard geldt: hoe hoger de resolutie, hoe beter het beeld op het scherm of op papier en vice versa.

Stap 3

Het aantal pixels in een A4-vel hangt dus rechtstreeks af van de resolutie die wordt gebruikt bij het maken van de afbeelding en het afdrukken. De meeste grafische programma's produceren standaard afbeeldingen met 72 dpi, maar 300 dpi wordt het meest gebruikt voor kwaliteitsafdrukken. Als u de afmetingen van een A4-vel (297x210 mm) of 11, 75x8, 25 inch kent, kunt u het aantal pixels bij een bepaalde resolutie berekenen. Dus voor een resolutie van 72 dpi is het aantal punten op een A4-vel 502524 en voor een resolutie van 300 dpi - meer dan 8,7 miljoen pixels.

Stap 4

In de praktijk ziet het er zo uit: je hebt bijvoorbeeld een afbeelding met een formaat van 1000x1000 pixels, bij het afdrukken op 72 dpi is een vel papier 35 x 35 centimeter nodig, en als je het opstuurt om af te drukken op 300 dpi, dan is de uiteindelijke maat slechts 8,5 bij 8,5 centimeter. Natuurlijk kan een kleine afbeelding over een heel vel worden uitgerekt, maar het wordt betegeld en korrelig. En als u een foto afdrukt met een lage resolutie, zal de kleurweergave aanzienlijk achteruit gaan. Daarom zijn in de grafische industrie in de regel afbeeldingen nodig die groot genoeg zijn, zodat ze met een hoge resolutie kunnen worden afgedrukt, wat een goede kwaliteit foto of illustratie garandeert.

Aanbevolen: