Wat Is Een Microprocessor?

Inhoudsopgave:

Wat Is Een Microprocessor?
Wat Is Een Microprocessor?

Video: Wat Is Een Microprocessor?

Video: Wat Is Een Microprocessor?
Video: Difference between Microprocessor and Microcontroller 2024, April
Anonim

De microprocessor is het hart van elke computer. De microprocessor wordt ook met succes gebruikt in huishoudelijke elektronische apparaten. Hij veroverde stilletjes de hele wereld. En vandaag is een enorm leger van dergelijke elektronische assistenten de mensheid te hulp gekomen.

Microprocessor
Microprocessor

Definitie

Een microprocessor is de centrale eenheid van een personal computer, ontworpen om logische en rekenkundige bewerkingen op informatie uit te voeren, om gegevens te verwerken en te verzenden en om de werking van alle eenheden van de machine te regelen.

De microprocessor is gemaakt in een of meer onderling verbonden halfgeleiderchips van geïntegreerde schakelingen. Bestaat uit stuurschakelingen, optellers, registers, programmatellers en zeer snel klein geheugen.

De microprocessor implementeert de volgende essentiële functies:

- decodering en lezen van gegevens uit het hoofdgeheugen

- opdrachten ontvangen en gegevens lezen uit de registers van adapters van externe apparaten

- gegevensverwerking, schrijven naar het hoofdgeheugen en schrijven naar de registers van adapters van externe apparaten

- vorming van stuursignalen van andere blokken en computerknooppunten

Uit de geschiedenis

Lange tijd werden centrale processors opgebouwd uit individuele microschakelingen van kleine tot middelgrote integratie, die één tot enkele honderden transistors bevatten. Ondanks het bescheiden begin heeft de voortdurende groei van de complexiteit van microprocessoren andere vormen van computers volledig overbodig gemaakt.

De eerste 4-bits microprocessor verscheen in de jaren 70 en werd gebruikt in elektronische rekenmachines. De rekenmachines gebruikten binair-decimale rekenkunde. Al snel begonnen microprocessors in andere apparaten te worden ingebouwd, zoals printers, terminals en verschillende automatiseringen.

Halverwege de jaren zeventig konden al 8-bits microprocessors met 16-bits adressering de eerste consumentenmicrocomputers maken.

Momenteel worden in letterlijk alles een of meer microprocessors gebruikt als rekenelement - van mobiele apparaten en kleine embedded systemen tot enorme supercomputers en mainframes.

Als je om je heen kijkt, zijn microprocessors letterlijk overal: in elektronische horloges, in mobiele telefoons, in gameconsoles, in elektronische zakspellen, in moderne magnetrons, wasmachines, draaitafels, laserschijven, rekenmachines. Zelfs een moderne auto is gevuld met microprocessors, om nog maar te zwijgen van stoomschepen, vliegtuigen, treinen, enz.

"Microprocessor" en "processor"

Sommige auteurs classificeren de apparaten zelf als microprocessors, die strikt op één microcircuit zijn geïmplementeerd. Deze definitie staat op gespannen voet met zowel wetenschappelijke bronnen als de handelspraktijk. Zo zijn microprocessors zoals AMD en Intel en in Pentium II- en SECC-pakketten geïmplementeerd op meerdere microschakelingen.

Vanwege de zeer kleine verspreiding van processors die geen microprocessors zijn, zijn in de dagelijkse praktijk de termen "microprocessor" en "processor" bijna equivalent.

Aanbevolen: