Romeinse Cijfers Invoegen

Inhoudsopgave:

Romeinse Cijfers Invoegen
Romeinse Cijfers Invoegen

Video: Romeinse Cijfers Invoegen

Video: Romeinse Cijfers Invoegen
Video: Romeinse cijfers aanleren Wesley Fransen S1078327 2024, April
Anonim

Het gebruik van Romeinse cijfers bij het schrijven van rangtelwoorden is te wijten aan een traditie die in veel landen, waaronder Rusland, heeft overleefd. Romeinse cijfers worden gebruikt om getallen van eeuwen of millennia aan te duiden, aantallen delen van meerdelige boeken (soms aantallen delen, hoofdstukken en secties van boeken), rangtelwoorden van vorsten (Petrus I, Nicolaas II), belangrijke gebeurtenissen (I Punische oorlog, XXVII Olympische Zomerspelen) of puntenlijst (III wet van de thermodynamica). Romeinse cijfers kunnen worden gebruikt om elk geheel getal tot 3999 (MMMCMXCIX) te schrijven. Gelukkig hoeft u deze cijfers niet te onthouden of te zoeken naar kant-en-klare tabellen en hoeft u complexe reeksen Latijnse letters niet zorgvuldig opnieuw in uw document in te typen. Met behulp van Microsoft Office-tools kunt u eenvoudig Romeinse cijfers invoeren.

Romeinse cijfers invoegen
Romeinse cijfers invoegen

instructies:

Stap 1

Om een Romeins cijfer in een Word-tekstdocument in te voeren, drukt u op de toetscombinatie "Ctrl + F9". Twee accolades, grijs gemarkeerd, verschijnen op de plaats van de cursor. Voer binnen de haakjes het gewenste getal in (in Arabische cijfers van 0 tot 9) in de volgende vorm: "= getal * Romeins" (zonder aanhalingstekens). Druk vervolgens nogmaals op de F9-toets en de Arabische cijfers worden omgezet naar het gewenste Romeinse cijfer.

Stap 2

Als u het ingevoerde Romeinse cijfer moet corrigeren, klikt u er met de rechtermuisknop op. Selecteer in het contextmenu dat wordt geopend de opdracht "Veldcodes / waarden". Het Romeinse getal keert terug naar het bewerkbare formaat "= getal * Romeins" tussen accolades. Corrigeer het getal dat in de gebruikelijke Arabische cijfers is geschreven en druk nogmaals op de F9-toets om het om te zetten in een Romeins getal. Wijzigingen toegepast.

Stap 3

De Russische versie van Microsoft Excel is ook uitgerust met een vergelijkbare functie. Deze functie wordt ROMAN genoemd. Om een Romeins cijfer in te voeren, selecteert u een lege cel in het document en schrijft u het getal in de volgende notatie: "= ROMAN (getal)" (zonder aanhalingstekens!), waarbij "getal" een getal is dat is geschreven in gewone Arabische cijfers. Druk vervolgens op de "Enter"-toets. Arabische cijfers worden omgezet in Romeinse cijfers.

Stap 4

U kunt Romeinse cijfers als volgt bewerken. Klik op de cel met het Romeinse cijfer. De regel "Functie invoegen" (fx) geeft de invoer van dit cijfer weer in het bewerkbare formaat "= ROMAN (getal)". Schrijf gewoon het nieuwe nummer in Arabische cijfers en druk op "Enter".

Aanbevolen: