Romeinse Cijfers Invoeren

Inhoudsopgave:

Romeinse Cijfers Invoeren
Romeinse Cijfers Invoeren

Video: Romeinse Cijfers Invoeren

Video: Romeinse Cijfers Invoeren
Video: Romeinse cijfers aanleren Wesley Fransen S1078327 2024, Maart
Anonim

De Arabieren bedachten een handig en compact systeem voor het noteren van getallen, dat nu door de hele wereld wordt gebruikt. Er zijn en zijn echter alternatieve manieren geweest om getallen te schrijven, individueel voor elk land. Voor het grootste deel zijn ze gebaseerd op de letters van het alfabet. Een van deze systemen bestaat en wordt nog steeds gebruikt - het systeem van Romeinse cijfers.

Romeinse cijfers invoeren
Romeinse cijfers invoeren

instructies:

Stap 1

Romeinse cijfers schrijven, hoofdletters van het Latijnse alfabet. Wanneer u op een computer werkt, hoeft u niets extra in de taalbalk te installeren, Engels is voldoende - alle tekens die nodig zijn voor het invoeren van Romeinse cijfers zijn daar aanwezig.

Stap 2

Onthoud de basisletters die overeenkomen met Romeinse cijfers en cijfers tot 1000.

I (komt overeen met het Engelse "Ay") - 1. Er is enige overeenkomst in spelling tussen de Romeinse en Arabische cijfers, dus er zouden niet veel problemen moeten zijn.

V (Engelse "V") - 5.

X (Engels "Ex") - 10.

L (Engels "El") - 50.

C (Engelse "C") - 100. Aangezien deze letter in het Latijnse alfabet werd gelezen als "C", onthoud het als de eerste letter in het woord "centrer" - 100 kg.

D (Engelse "D") - 500.

M (Engels "Em") - 1000.

Stap 3

Nummers 4 en 9 worden respectievelijk aangeduid als "5-1" en "10-1". Wanneer geschreven, ziet het er als volgt uit: IV en IX (de eenheid wordt links van het grotere getal geschreven). Dienovereenkomstig worden getallen 1, 2, 3 eenheden meer dan vijf of tien geschreven in de vorm van de formule "5 + x", "10 + x" (eenheden worden rechts van het grotere getal geschreven, x is gelijk aan de aantal eenheden): VI, XIII.

Stap 4

De getallen 40 en 90 zijn geschreven met een vergelijkbare formule, maar er worden tientallen gebruikt in plaats van eenheden: XV, XC. Bij het schrijven van de nummers 60 en 110 wordt de letter die het lagere nummer aangeeft aan de rechterkant geschreven. Honderden en duizenden worden volgens hetzelfde principe geregistreerd.

Hieronder vindt u een volledige tabel met getallen van één tot duizend in het Romeinse systeem.

Aanbevolen: