Romeinse Cijfers Afdrukken

Inhoudsopgave:

Romeinse Cijfers Afdrukken
Romeinse Cijfers Afdrukken

Video: Romeinse Cijfers Afdrukken

Video: Romeinse Cijfers Afdrukken
Video: Romeinse cijfers aanleren Wesley Fransen S1078327 2024, April
Anonim

In de overgrote meerderheid van de gevallen worden Arabische cijfers gebruikt om getallen vast te leggen, berekeningen te maken en datums vast te leggen. Hun voordeel zit in hun beknoptheid en gebruiksgemak, omdat ze speciaal zijn gemaakt voor wiskundige berekeningen. Tegelijkertijd worden veel cijfers nog steeds traditioneel geschreven in een Romeins cijfersysteem op basis van letteraanduidingen.

Romeinse cijfers afdrukken
Romeinse cijfers afdrukken

instructies:

Stap 1

Om eenheden te schrijven (van één tot drie), wordt de Latijnse hoofdletter "I" gebruikt (lees "I", de Engelse analoog - "Ai"). Sinds de oudheid werd het beschouwd als de kleinste letter in grootte, en niet alleen in het Latijn, maar ook in Griekse en Oud-Slavische talen.

Stap 2

De letter "V" ("Ve", de Engelse analoog "Vi") wordt gebruikt om het getal 5 aan te duiden. Het getal 4 wordt geschreven als een combinatie van één en vijf (van links naar rechts), dat wil zeggen in de vorm van de formule "5-1". De getallen 6, 7, 8 hebben de vorm "5 + x", waarbij x het aantal enen rechts van de vijf is.

Stap 3

De tien wordt aangeduid met de letter X ("X", de Engelse versie van "Ex"). Het getal 9 wordt weergegeven door een formule die lijkt op de formule voor het getal 4 ("10-1"). 11, 12, 13 worden geschreven als een combinatie van "X" en het overeenkomstige aantal eenheden aan de rechterkant.

Stap 4

In de toekomst (tot 50) worden de getallen gebouwd volgens het principe van de eerste tien: een afname van een getal wordt aangegeven met één aan de linkerkant, een toename - met één aan de rechterkant.

Stap 5

Het nummer 50 is gemarkeerd met de letter "L" ("El", Engelse versie "El"). 40 heeft de vorm "50 - 10". 60, 70, 80 zijn afgebeeld volgens het principe van de eerste tien. Vervang bij gebruik van het systeem

Stap 6

De nummers 100, 500 en 1000 zijn respectievelijk gemarkeerd met de letters "C", "D" en "M". Om een getal met één, tien of honderd te verlagen of te verhogen, schrijft u links of rechts een corresponderende letter die het getal aangeeft.

Stap 7

Een volledige lijst met getallen tot duizend staat op de tafel. Houd er rekening mee dat de nummers van de lagere orde aan de linkerkant worden geplaatst als het aantal kleiner is, en aan de rechterkant als het aantal groter is.

Aanbevolen: