Hoe Een Draad Te Solderen?

Inhoudsopgave:

Hoe Een Draad Te Solderen?
Hoe Een Draad Te Solderen?

Video: Hoe Een Draad Te Solderen?

Video: Hoe Een Draad Te Solderen?
Video: HOE Moet Je SOLDEREN? TUTORIAL 2024, Mei
Anonim

Solderen is een handige en betrouwbare manier om elektrische geleiders met elkaar te verbinden. Solderen verschilt van lassen doordat de te verbinden voorwerpen niet eens gedeeltelijk smelten, maar in plaats daarvan smelt een laagsmeltend soldeer.

Hoe een draad te solderen?
Hoe een draad te solderen?

Het is nodig

  • - soldeerbout;
  • - hars;
  • - soldeer;
  • - voltmeter;
  • - belasting voor het ontladen van condensatoren;
  • - isolatieband;
  • - pincet;
  • - draadsnijders.

instructies:

Stap 1

Schakel alle objecten (draden, onderdelen, borden, connectoren, enz.) die u aan elkaar wilt solderen volledig spanningsloos. Als er condensatoren aanwezig zijn, ontlaad ze dan door een geschikte belasting, maar niet door kortsluiting. Controleer dan met een voltmeter of ze echt ontladen zijn. Zet de soldeerbout aan en laat deze opwarmen.

Stap 2

Voordat de draad wordt gesoldeerd, moet deze worden vertind. Strip het eerst een korte lengte. Als het gestrand is, draai de draden dan een beetje samen. Druk het tegen het oppervlak van de hars, smelt het erin met een soldeerbout en verwijder onmiddellijk zowel de draad als de soldeerbout. De draad is nu gecoat met hars. Doe wat soldeer op de punt van de soldeerbout (je kunt niet te veel draaien) en beweeg het langs de draad. Verwijder overtollig soldeer. Laat de draad afkoelen. Nu is het ingeblikt. Op dezelfde manier kunnen leidingen van onderdelen worden vertind.

Stap 3

Als u twee draden aan elkaar moet solderen, vertin de tweede dan op dezelfde manier. Druk ze samen, breng hars aan op het soldeergebied met een soldeerboutpunt en vervolgens een beetje soldeer. Laat het soldeer vloeien, verwijder het overtollige. Nadat het soldeerpunt is afgekoeld, bedek het met isolatietape. Als u een draad moet solderen aan een gedrukte geleider, klem, enz., Vertin dan eerst het juiste object. Het is onhandig om het in hars te dopen, dus breng er eerst hars op aan en soldeer dan. Soldeer daarna de draad eraan, de uitgang van het onderdeel, enz. In het begin zal het solderen slordig blijken te zijn, maar na verloop van tijd komt de vaardigheid vanzelf. In de tussentijd is de ervaring nog niet opgedaan, het is aan te raden om te oefenen op defecte boards en onderdelen.

Stap 4

Sommige onderdelen zijn beschadigd door sterke hitte. Vertin en soldeer hun snoeren alleen op een bepaalde afstand van de behuizing. Om warmte te verwijderen, gebruikt u een pincet die tussen het soldeerpunt en het lichaam van het onderdeel is geplaatst.

Stap 5

Zorg er in alle gevallen voor dat de te solderen objecten stationair blijven totdat het soldeer volledig is gestold. Anders moet het solderen worden herhaald. Als er te veel soldeer is aangebracht, gebruik dan een met hars gecoate soldeerbout om het te verwijderen.

Aanbevolen: