Hoe De Eerste Computer Werkte

Inhoudsopgave:

Hoe De Eerste Computer Werkte
Hoe De Eerste Computer Werkte

Video: Hoe De Eerste Computer Werkte

Video: Hoe De Eerste Computer Werkte
Video: Hoe werkt het internet? | Het Klokhuis van Vroeger 2024, Mei
Anonim

In 1996 vierden veel landen over de hele wereld de 50e verjaardag van de informatica. Dit evenement wordt geassocieerd met de 50e verjaardag van de creatie van de eerste elektronische computer, Eniac. Geen enkele computer heeft zoveel invloed gehad op de ontwikkeling van digitale technologie als Eniac.

Hoe de eerste computer werkte
Hoe de eerste computer werkte

instructies:

Stap 1

De eerste Eniac-computer werd in 1946 in de VS gemaakt. De auteurs van het project waren wetenschappers John Mockley en J. Presper Eckert. Het ontwikkelingsteam bestond uit John von Neumann, die de principes van de computer formuleerde. Moderne computers zijn ontworpen volgens deze principes.

Stap 2

Volgens de door Neumann geformuleerde principes moet een computer bestaan uit een rekenkundig-logische eenheid, een besturingseenheid voor het uitvoeren van programma's, een geheugenapparaat en een informatie-invoer-uitvoerapparaat.

Stap 3

De eerste elektronische computer, Eniac, is gemaakt in opdracht van het Amerikaanse ministerie van Defensie om ballistische problemen op te lossen. De Eniac-computer bleek in staat veel problemen op te lossen, niet alleen in de militaire industrie. De eerste succesvolle numerieke weersvoorspelling werd geproduceerd met Eniac in 1950.

Stap 4

De computer had een kleine hoeveelheid intern geheugen, wat alleen voldoende was voor het opslaan van numerieke gegevens. De rekenprogramma's moesten praktisch in de elektronische schakelingen van de machine worden 'gesoldeerd'. Het programma was ingesteld door het trigger-commutatieschema op 40 zetvelden, dus het duurde weken om de machine opnieuw te configureren. De eerste computer gebruikte een decimaal getalsysteem (moderne computers gebruiken een binair systeem). De structuur van de eerste computer was analoog aan een mechanische computer.

Stap 5

De Eniac-computer gebruikte drie soorten elektronische schakelingen: toevalsschakelingen, verzamelschakelingen en triggers. Het signaal aan de uitgang van de coïncidentieschakelingen verscheen alleen als er signalen werden ontvangen op alle ingangen. In verzamelschakelingen verscheen het uitgangssignaal als er op ten minste één ingang een signaal was. De triggers zijn gemaakt op dubbele triodes - twee vacuümbuizen met drie elektroden werden in één cilinder gemonteerd.

Stap 6

Het gebruik van elektrovacuümtechnologie maakte het mogelijk om snelheden te bereiken die onbereikbaar zijn met het gebruik van elektromechanische elementen. De Eniac-computer kon 5.000 optellingen en 360 vermenigvuldigingen per seconde uitvoeren. Mechanische en elektromechanische rekenmachines voerden berekeningen honderden keren langzamer uit.

Stap 7

Het gewicht van de auto was 30 ton. De oppervlakte van de eerste computer is 300 m². In het project van de eerste computer werden 17 468 elektronische buizen ingebouwd. Dit kwam omdat Eniac was ontworpen om met decimale getallen te werken. Een dergelijk aantal lampen leidde echter tot oververhitting en storingen. In 17 duizend lampen ontstonden er per seconde 1,7 miljard omstandigheden waaronder een van de lampen niet kon werken.

Stap 8

De ontwikkelaars losten dit probleem als volgt op: ze begonnen minder spanning op de vacuümbuizen aan te brengen en het aantal noodgevallen nam af. J. Eckert werd de auteur van het programma voor het monitoren van apparatuurstoringen. Elk onderdeel van de eerste computer werd grondig getest en op zijn plaats verzegeld.

Stap 9

De eerste Eniac-computer werkt al 9 jaar sinds het begin. Het werd voor het laatst ingeschakeld in 1955.

Aanbevolen: