Wat Te Kiezen Voor Een Thuiscomputer: Linux OS Of Microsoft Windows

Inhoudsopgave:

Wat Te Kiezen Voor Een Thuiscomputer: Linux OS Of Microsoft Windows
Wat Te Kiezen Voor Een Thuiscomputer: Linux OS Of Microsoft Windows

Video: Wat Te Kiezen Voor Een Thuiscomputer: Linux OS Of Microsoft Windows

Video: Wat Te Kiezen Voor Een Thuiscomputer: Linux OS Of Microsoft Windows
Video: Майкрософт поглотит Линукс? Новая среда рабочего стола COSMIC. Интернет-радио. Почтовик Geary 2024, Mei
Anonim

Het kiezen van software is een behoorlijk serieuze stap. Inderdaad, het bedrijfsvermogen van de computer, de functionaliteit en de veiligheid van het werk hangt af van het besturingssysteem op de computer. Er zijn tegenwoordig verschillende besturingssystemen op de markt die aandacht verdienen. Een van de meest populaire is Microsoft Windows. Er is ook een systeem zoals Linux. Er is minder vraag naar dan Windows, maar het is niet minder van een kwaliteit. En gebruikers hebben een logische vraag: wat is het verschil tussen hen?

Wat te kiezen voor een thuiscomputer: Linux OS of Microsoft Windows
Wat te kiezen voor een thuiscomputer: Linux OS of Microsoft Windows

Een besturingssysteem is een programma dat hardware en software bestuurt die zijn ontworpen om gebruikerstaken uit te voeren. Het bestuurt de basishandelingen van de computer, evenals de randapparatuur, en zorgt voor de lancering van alle belangrijke programma's.

De belangrijkste functies van elk besturingssysteem zijn:

- geheugen management;

- controle van toegang tot input-output-apparaten;

- bestandssysteembeheer;

- aansturen van processen;

- beheer van hulpbronnengebruik;

- programma's in het RAM laden;

- gebruikersomgeving;

- netwerken;

- bescherming van het systeem en gebruikersgegevens.

Het is aan de hand van deze parameters dat de functionaliteit van een bepaald besturingssysteem wordt beoordeeld, om vervolgens een algemene mening te vormen en te bepalen welke beter is.

Er moet rekening mee worden gehouden dat dergelijke beoordelingen, ondanks het feit dat ze door experts worden gegeven, voor het grootste deel nog steeds subjectief blijven. En de factor agressieve en opdringerige reclame mag niet worden ontkend.

Linux-besturingssysteem

Linux OS (Linux) is een systeem gebaseerd op de gelijknamige kernel. Het vertegenwoordigt een hele familie Unix-achtige systemen. Het systeem wordt gratis gedistribueerd in de vorm van verschillende kant-en-klare distributies die hun eigen set applicatieprogramma's hebben en zijn aangepast aan bepaalde behoeften van elke gebruiker.

Linux-systemen zijn tegenwoordig de marktleiders. Zo beslaat Android bijvoorbeeld meer dan 60% van de markt, internetserversystemen ongeveer 60%, datacenters nemen de helft van de markt voor embedded systemen in beslag. Linux is de afgelopen jaren erg populair geworden en neemt ongeveer 42% van alle elektronische apparaten in beslag.

Linux OS wordt veel gebruikt als besturingssysteem voor servers. Volgens statistieken draaien 7 van de 10 meest betrouwbare bedrijven die hosts leveren op Linux. Ook worden distributies van dit besturingssysteem gebruikt op supercomputers.

Windows-besturingssysteem

Microsoft Windows (of zoals het ook wel Windows wordt genoemd) is het meest gevraagde systeem voor pc's. Het is een familie van propriëtaire besturingssystemen die zich richten op het gebruik van een grafische interface voor beheer. Volgens statistieken is dit besturingssysteem tegenwoordig op 90% van de computers ter wereld geïnstalleerd.

Het Windows pakket bevat diverse standaard applicaties: Internet Explorer, Outlook mailservice, Windows Media Player en Office suite. Met hun hulp wordt het werk in het Windows-besturingssysteem beter en functioneler.

Het opnemen van een dergelijk standaardpakket is volgens deskundigen onterecht, aangezien leidt tot een gebrek aan concurrentie. Het is immers nogal problematisch om applicaties van derden te installeren als er al opties zijn voorbereid.

Windows-gestuurde apparaten zijn overal te vinden: in bedrijven en in huizen. Tegenwoordig zijn er verschillende versies van dit besturingssysteem, waarvan de meest recente Windows 8.1 is.

Als je de twee systemen vergelijkt, kun je een analogie trekken met een machine. Volgens deze theorie is Linux een handgeschakelde versnellingsbak waar de gebruiker volledige controle over heeft. Windows is in deze situatie een automatische box, die in de meeste gevallen beslissingen neemt over het uitvoeren van een bepaalde bewerking.

Het is onjuist om te vergelijken welke beter is. Het hangt immers allemaal af van de voorkeuren van de gebruikers. Dus als iemand alles zelf moet regelen, kiest hij voor Linux. Voor onervaren beginners is Windows een betere oplossing.

Aanbevolen: