Wat Zijn De Criteria Voor Het Kiezen Van Een Computerkoeler?

Inhoudsopgave:

Wat Zijn De Criteria Voor Het Kiezen Van Een Computerkoeler?
Wat Zijn De Criteria Voor Het Kiezen Van Een Computerkoeler?

Video: Wat Zijn De Criteria Voor Het Kiezen Van Een Computerkoeler?

Video: Wat Zijn De Criteria Voor Het Kiezen Van Een Computerkoeler?
Video: Kijkersvragen: Wat je moet weten over CPU-koelers 2024, Mei
Anonim

Een computerkoeler is een koelsysteem dat de kracht van een elektrische stroom gebruikt om een schroef te draaien, waardoor een gerichte luchtstroom ontstaat. Deze stroom koelt apparaten met verhoogde warmteontwikkeling, waardoor oververhitting wordt voorkomen.

Wat zijn de criteria voor het kiezen van een computerkoeler?
Wat zijn de criteria voor het kiezen van een computerkoeler?

Soorten koelers

Er zijn veel computerkoelers. Ze kunnen variëren in grootte, kleur, kracht, gewicht. Een belangrijke factor voor de processor is het gewicht van de koeler: hoe meer hij weegt, hoe duurder hij is, maar tegelijkertijd koelt hij beter. U kunt koelers vinden met een gewicht tot 1,5 kg, hoewel het voldoende gewicht tot 700 g zal zijn. Kleur heeft helemaal geen invloed op de werking van het koelsysteem, de belangrijkste zijn grootte en kracht. Het vermogen is afhankelijk van het formaat en de fabrikant, en het formaat bepaalt voor welk apparaat de koeler bedoeld is. Voor de processor moet de koeler 5-9 cm groot zijn, de afmetingen voor de zijuitlaat moeten 10-12 cm zijn (de fabrikant bepaalt zelf de afmetingen).

Koelers zijn onderverdeeld in:

  • gewone componenten;
  • voor modificatie.

Conventionele componenten - koelsystemen met een standaard, fabriekslook, hebben een laag vermogen, hierdoor is er veel vraag naar. Ze worden samen met de systeemeenheid verkocht. Indien gewenst is het mogelijk om er nog enkele koelers aan toe te voegen. Ze zijn te vinden in hun respectievelijke winkels.

Gemodificeerde koelers

Deze koelers worden beschreven als verbeteringen, modificaties. In vergelijking met standaardkoelers zijn mod-koelers veel krachtiger. Een ander verschil is een aangename uitstraling, die een lust voor het oog is. Sommige zijn uitgerust met achtergrondverlichting, waardoor de computer nog aantrekkelijker wordt. Hoewel hun populariteit niet te danken is aan de achtergrondverlichting, maar aan het hoge vermogen.

Koelere kracht en uithoudingsvermogen

De belangrijkste parameters in de kracht van koelers zijn de huidige spanning, evenals het aantal omwentelingen per seconde. In de fabriek gemonteerde koelers nemen gemiddeld stroom op van 8 tot 24 volt. Maar gemodificeerde koelers hebben een betere indicator: hun huidige absorptiesterkte is van 8 tot 64 volt. Dit betekent: als de gemodificeerde koeler een hoog vermogen heeft, dan neemt ook het aantal omwentelingen per seconde toe.

Laten we een vergelijking maken. Laten we ons hiervoor voorstellen dat er verschillende koelers op twee videokaarten zijn geïnstalleerd. Alvorens aan de slag te gaan, moet de videokaart de bedrijfstemperatuur (65 graden) bereiken. En nu begint een videokaart met een standaardkoeler, die in vijftien seconden is opgewarmd tot bedrijfstemperatuur, te werken. Totdat de games op de computer draaien (stille modus), blijft de temperatuur van de videokaart ongeveer op hetzelfde niveau en stijgt niet. Na het starten van het spel warmt de videokaart direct op tot 75 graden.

Dit is normaal voor de spelmodus. Maar na een tijdje stijgt de temperatuur weer met enkele graden, even later nog een sprong. In dergelijke situaties heeft de videokaart een krachtiger koelsysteem nodig om de videokaart te koelen en de temperatuur te stabiliseren. Fabriekskoelers kunnen deze taak over het algemeen niet aan. Het hele probleem is een laag stroomverbruik, het is niet genoeg om de temperatuur van de videokaart te verlagen, daarom zal deze in de toekomst defect raken. Wat betreft de koelers zelf, hun normale bedrijfstijd is ongeveer zes uur. Na deze tijd beginnen de koelers zelf op te warmen en werken ze niet zo stabiel. Laten we ons in dezelfde situatie een gemodificeerde koeler voorstellen.

Tegelijkertijd kun je zien dat deze koeler veel beter omgaat, en de gebruiksduur van een gemodificeerde koeler in gamemodus kan oplopen tot 32 uur. En in stille modus werkt de koeler drie dagen vrijuit zonder onderbreking.

Aanbevolen: