Wat Is Fragmentatie En Defragmentatie?

Inhoudsopgave:

Wat Is Fragmentatie En Defragmentatie?
Wat Is Fragmentatie En Defragmentatie?

Video: Wat Is Fragmentatie En Defragmentatie?

Video: Wat Is Fragmentatie En Defragmentatie?
Video: What is Disk Fragmentation? Disk Fragmentation and Defragmentation Explained. 2024, Mei
Anonim

Zeker, gebruikers van pc's zijn minstens één keer in hun leven concepten als fragmentatie en defragmentatie tegengekomen, maar helaas weten zelfs ervaren gebruikers niet altijd wat het is en waarvoor het dient.

Wat is fragmentatie en defragmentatie?
Wat is fragmentatie en defragmentatie?

Fragmentatie en defragmentatie

Verschillende soorten informatie worden opgeslagen, gewijzigd of verwijderd op een harde schijf, flashstation en elk ander opslagmedium, als dit gebeurt zonder daaropvolgende defragmentatie, dan is er sprake van fragmentatie. Dat wil zeggen, als er een opening is tussen het einde van het ene inhoudsblok en het begin van een ander, dan betekent dit fragmentatie. Dit concept moet worden opgevat als een chaotische volgorde van opslag (verstrooiing) van bestanden op media.

Dit komt door het feit dat na de eerste verwijdering van een bestand dat eerder een bepaalde plaats op de media innam, er nog steeds ruimte is die nergens mee is gevuld. Nieuwe bestanden vullen de volgende ruimte. Zo blijkt dat er een soort spleet ontstaat tussen de bestanden. Het is onmogelijk om het te zien zonder speciale software.

Defragmentatie stelt u op zijn beurt in staat om de bestanden op de media te ordenen en na voltooiing van de procedure zullen ze precies achter elkaar worden opgeslagen, zonder hiaten. Het is vermeldenswaard dat er verschillende soorten defragmentatie zijn, dit zijn: volledige (nadat de procedure is voltooid, worden de bestanden zo dicht mogelijk bij elkaar geplaatst) en gedeeltelijke defragmentatie (er kunnen gaten tussen bestanden blijven). Het is niet nodig om de schijf te defragmenteren als er niet veel openingen zijn tussen blokken (bestanden).

Defragmentatie software

Om de schijf te defragmenteren, wordt speciale software gebruikt, die beschikbaar is in alle versies van Windows-besturingssystemen. Open hiervoor "Deze computer", klik met de rechtermuisknop op de schijf die u wilt defragmenteren en selecteer "Eigenschappen". Vervolgens moet u naar het tabblad "Service" gaan, waar u verschillende items kunt zien: "Schijfcontrole", "Schijfdefragmentatie" en "Archiveren". Om de defragmentatieprocedure te starten, moet u de overeenkomstige sectie openen en op de knop klikken om de procedure te starten.

Bovendien kan gespecialiseerde software zoals het Auslogic Disk Defrag-programma voor dezelfde doeleinden worden gebruikt. Het belangrijkste kenmerk van dit programma is een vrij eenvoudige en intuïtieve interface die zelfs een beginnende pc-gebruiker aankan. Het volstaat om dit programma op internet te downloaden (het wordt gratis verspreid), het te installeren en uit te voeren. Wanneer het programmavenster wordt geopend, moet u de te defragmenteren partitie selecteren en de Start-knop gebruiken. Het proces zelf kan een half uur tot enkele uren duren, afhankelijk van het vuil en het volume van uw harde schijf.

Aanbevolen: