Wat Is HDR Op Een Monitor

Inhoudsopgave:

Wat Is HDR Op Een Monitor
Wat Is HDR Op Een Monitor

Video: Wat Is HDR Op Een Monitor

Video: Wat Is HDR Op Een Monitor
Video: HDR Monitor Guide for PC Gaming - Worth Buying? | The Tech Chap 2024, Mei
Anonim

Een paar jaar geleden werd de term HDR geassocieerd met high-end, high-end tv's, en tegenwoordig is de functie te vinden in producten uit het middensegment. Monitoren zijn geen uitzondering en steeds meer fabrikanten nemen HDR-technologie op in hun producten.

SDR versus HDR
SDR versus HDR

De essentie van HDR

Het hebben van een monitor met een hoogwaardige matrix met hoge resolutie, uitstekend contrast en een uitstekende kleurweergave is geen garantie dat games en programma's van deze voordelen kunnen profiteren.

In feite kunnen gewone programma's, afgezien van speciale toepassingen, het uitgebreide kleurengamma van het scherm niet gebruiken. Tenzij de hardware op de een of andere manier de beperkte kleurruimte emuleert.

Dit is waar HDR zijn metadata opneemt om een correcte kleurweergave te garanderen. HDR-tv's of monitoren herkennen bijzondere signalen en geven exact de kleurweergave weer die de contentontwikkelaar in hun software heeft vastgelegd.

Wat zijn de HDR-formaten

Er zijn veel verschillende HDR-formaten, van het dure en veeleisende Dolby Vision tot het veelzijdige en populairste HDR10. En ook gespecialiseerde zoals Advanced HDR van Technicolor of HLG van BBC en YouTube.

Dolby Visie

Duur en veeleisend op het hardware HDR-formaat. Het beeldscherm moet een piekhelderheid bieden van minimaal 10.000 cd/m2 en een kleurdiepte van 12 bits. Er is een licentievergoeding vereist om Dolby Vision-technologie in te schakelen. Het formaat biedt een dynamische implementatie van metadata die de helderheid van scène tot scène aanpast. Het beeld is daardoor aantrekkelijker.

HDR10

Dit formaat is in alle opzichten minder veeleisend ten opzichte van Dolby Vision. De maximale helderheid van het scherm moet 4000 cd/m2 zijn en de kleurdiepte is gegarandeerd op 10 bits. En het belangrijkste voordeel van deze technologie is de afwezigheid van verplichte licentiebeperkingen voor het gebruik van het formaat. Daarom kiezen contentmakers en displayfabrikanten voor gratis en open source HDR10.

Waar staat UltraHD Premium voor

Er is een speciale organisatie UltraHD Alliance opgericht om de ontwikkeling en implementatie van relevante technologieën te reguleren. Volgens de goedgekeurde regelgeving mogen de minimale technische vereisten voor beeldschermen voor het bekijken van HDR-inhoud niet slechter zijn dan de volgende:

- 4K Ultra HD 3840 x 2160 resolutie;

- Ondersteuning voor 10-bits kleur, die ten minste 90% van de DCI-P3-kleurruimte dekt (125% sRGB, 117% Adobe RGB);

- HDMI 2.0;

- voor LCD-schermen. Piekhelderheid minimaal 1000 nits, zwartwaarde minimaal 0,05 nits, contrastverhouding 20.000:1;

- voor OLED-schermen. Piekhelderheid minimaal 540 nits, zwartwaarde minimaal 0,0005 nits, contrastverhouding 1.080.000:1;

De meeste monitoren en tv's voldoen slechts in beperkte mate aan bovenstaande eisen. Dienovereenkomstig bieden ze gedeeltelijk ondersteuning voor het HDR-formaat. Om er zeker van te zijn dat het product dat u koopt echte HDR ondersteunt, moet u ervoor zorgen dat u het speciale UltraHD Premium-logo hebt. Dit merkteken betekent dat het beeldscherm is goedgekeurd door de UltraHD Alliance.

HDR scheiden van VESA

In december 2017 heeft VESA (Video Electronics Standards Association) nieuwe HDR-standaarden gedefinieerd. Er werden nog vijf afzonderlijke groepen geïdentificeerd. Drie voor LED-displays - DisplayHDR 400, DisplayHDR 500, DisplayHDR 600. En twee voor OLED-displays - DisplayHDR 400 True black, DisplayHDR 500 True black.

Op basis van deze markering kunt u nauwkeurig aannemen welke kwaliteit de monitor is gekocht. Het moet duidelijk zijn dat apparaten met het label "HDR" eenvoudig een HDR10-signaal kunnen ontvangen en de beeldkwaliteit kunnen emuleren met behulp van software. Deze oplossing wordt "pseudo-HDR" of "nep HDR" genoemd.

Volgens VESA is de DisplayHDR 400-specificatie qua hardware het minst veeleisend. Het heeft een hoge piekhelderheid en een breed kleurengamma. Vergeleken met basis HDR10 kenmerkt deze specificatie zich door een betere beeldkwaliteit. Maar veel hangt af van de fabrikant van het product en de kwaliteit van de componenten.

VESA-standaard
VESA-standaard

Wat is monitordimmen?

Om de beeldkwaliteit merkbaar te verbeteren, gebruiken monitoren met led-achtergrondverlichting display-dimming. Hiermee kunt u een aanzienlijk beeldcontrast bereiken. Op eenvoudigere apparaten zal het donkerder maken van een deel van het beeld het hele scherm donkerder maken. En met de introductie van nieuwe HDR-standaarden werd local dimming in hardware geïmplementeerd.

Lokaal dimmen is verplicht sinds de specificatie DisplayHDR 500. In tegenstelling tot eenvoudige monitoren dimmen meer geavanceerde modellen slechts een deel van het beeld.

Er zijn twee soorten lokaal dimmen geïmplementeerd in hardware in displays. Edge-to-edge LED-achtergrondverlichting en full-array local dimming (FALD) achtergrondverlichting.

Schermrandverlichting heeft minder dimgebieden, maar kan toch een goed beeldcontrast bieden. Deze technologie is goedkoper te implementeren dan FALD.

De lokale dimtechnologie van FALD biedt momenteel het beste contrast en de beste beeldkwaliteit. In de schermmatrix zijn losse LED-verlichtingselementen gemonteerd. Hiermee regel je de achtergrondverlichting en het dimmen op bepaalde plekken op het display. FALD-monitoren zijn duur en niet alle monitorfabrikanten bieden FALD-apparaten aan.

HDR in pc-games

Er zijn veel pc- en consolegames ontwikkeld met HDR-ondersteuning. Bovendien zijn fabrikanten van de game-industrie actief bezig met het finaliseren van eerder uitgebrachte producten voor het HDR-formaat met updates en patches.

Er zijn echter nog steeds veel technische problemen bij het implementeren van HDR. Aangezien de meeste softwareproducten niet klaar zijn om met geavanceerde formaten te werken. Zo probeert Windows 10 met geweld software aan te passen voor HDR. En in sommige gevallen wordt visualisatie van producten die hier niet voor bedoeld zijn verschrikkelijk om waar te nemen. Dan moet u de instellingen voor elke lancering handmatig wijzigen.

Gevolgtrekking

HDR is een controversieel iets. Er zijn nuances die de uiteindelijke beeldkwaliteit beïnvloeden. Er zijn monitoren die verschrikkelijke HDR-kwaliteit bieden, maar andere sterke punten hebben. Integendeel, monitoren die zijn aangepast voor HDR kunnen zwakke hoofdkenmerken hebben, maar door de originele HDR-markeringen bevinden ze zich in een hoger prijssegment.

In ieder geval is het bij het kopen de moeite waard om te lezen, kijkend naar de beoordelingen. Verzamel zoveel mogelijk informatie en maak de juiste keuze.

Aanbevolen: