Meerdere Systemen Op één Schijf Installeren

Inhoudsopgave:

Meerdere Systemen Op één Schijf Installeren
Meerdere Systemen Op één Schijf Installeren

Video: Meerdere Systemen Op één Schijf Installeren

Video: Meerdere Systemen Op één Schijf Installeren
Video: (Dutch) Partities beheren, formatteren, en hernoemen in Windows 7, 8, 8.1 en 10 2024, Mei
Anonim

Als er meerdere besturingssystemen op dezelfde schijf zijn geïnstalleerd, wordt deze configuratie multiboot genoemd. U kunt het bijvoorbeeld nodig hebben als u werkt met programma's en apparaten die alleen onder de besturing van een specifiek systeem draaien.

Meerdere systemen op één schijf installeren
Meerdere systemen op één schijf installeren

instructies:

Stap 1

Om verschillende versies van Windows OS op de harde schijf te installeren, volgt u een belangrijke regel: eerst wordt een oudere versie geïnstalleerd en vervolgens een nieuwere. Oudere versies herkennen de opstartsector van nieuwere versies niet en overschrijven deze. Hierdoor worden nieuwe versies niet geladen.

Stap 2

Voor een correcte werking moet elk besturingssysteem op een aparte partitie op de harde schijf worden geïnstalleerd. U kunt de harde schijf opdelen in logische schijven tijdens de eerste installatie van het besturingssysteem of later, wanneer u besluit dat één "besturingssysteem" niet genoeg voor u is.

Stap 3

Als u een versie van Windows op een nieuwe harde schijf installeert, stelt u het BIOS in om op te starten vanaf cd of dvd, plaatst u de installatieschijf in het station en volgt u de stapsgewijze instructies. Na het accepteren van de licentieovereenkomst, zal het systeem u de grootte van het niet-toegewezen gebied vertellen, gelijk aan de capaciteit van de harde schijf, en aanbieden om een logische schijf te maken.

Stap 4

Druk op C op uw toetsenbord en voer de grootte in van de systeempartitie waarop Windows wordt geïnstalleerd. Druk op Enter. Nu heeft uw harde schijf één logische schijf C: en niet-toegewezen ruimte. U hebt nog minimaal twee partities nodig: voor het volgende besturingssysteem en voor gegevensopslag.

Stap 5

Markeer het item "Niet-toegewezen gebied" met de cursor en druk nogmaals op C om de logische schijfeenheid D: te maken. Voer de grootte in en druk op Enter - dit is een plaats voor een ander systeem of voor informatieopslag.

Stap 6

Als u een systeemschijf maakt met Windows, kunt u er slechts één van de versies van dit "besturingssysteem" in installeren. Daarom, als u van plan bent Linux te gebruiken, is het beter om niet-toegewezen ruimte op uw harde schijf te laten om een nieuw volume te creëren met programma's van derden.

Stap 7

Activeer sectie C: en druk op Enter. Het systeem vraagt u om de sectie op te maken. Selecteer voor Windows XP en hoger het NTFS-bestandssysteem. Volg daarna de instructies van het programma.

Stap 8

U kunt logische stations maken vanuit het geïnstalleerde besturingssysteem Windows. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram "Deze computer" en selecteer "Beheren" in het vervolgkeuzemenu. Vouw in het consolevenster de module Schijfbeheer uit. Klik met de rechtermuisknop op de niet-toegewezen ruimte en selecteer Eenvoudig volume maken in het vervolgkeuzemenu. Klik op 'volgende' om door te gaan. Voer de grootte van het volume in en ga verder door op Volgende te klikken.

Stap 9

In het nieuwe venster kunt u de stationsletter verlaten of wijzigen. Klik op Volgende om naar de volgende stap te gaan. Formatteer de partitie als u er een systeem op gaat installeren of gegevens gaat opslaan.

Stap 10

Voordat u een nieuwe versie van Windows installeert, moet u antivirusprogramma's uitschakelen en belangrijke informatie op externe media opslaan. Plaats de installatieschijf in het station. Als u een flashgeheugen gebruikt om op te starten, sluit u het apparaat aan op de USB-connector.

Stap 11

De download zou automatisch moeten starten. Open anders het pictogram Deze computer, zoek de systeemmap op de installatieschijf en voer het bestand setup.exe uit. Volg de instructies. Op de vraag: "Waar Windows te installeren" specificeert u de voorbereide sectie.

Stap 12

Het is handig om programma's van derden te gebruiken om logische stations te maken. Een van de meest bekende is Acronis Disk Director Suite. Het kan worden gebruikt om de ruimte van geïnstalleerde volumes opnieuw toe te wijzen om ruimte toe te wijzen voor een nieuwe. Voer het programma uit en markeer de automatische interface-modus - het is gemakkelijker voor beginners.

Stap 13

Selecteer in het menu "Wizard" de opdracht "Partities maken". Stel in het venster "Wizard Partities maken" het keuzerondje in op de positie "Vrije ruimte op bestaande partities". Deze modus gebruikt niet-toegewezen ruimte en vrije ruimte op bestaande schijven.

Stap 14

Markeer in het nieuwe scherm de sectie waaruit de vrije ruimte zal worden genomen. Geef de grootte van de nieuwe schijf op door de schuifregelaar te verplaatsen of cijfers in het bijbehorende vak in te voeren. Geef vervolgens het type sectie op. Als het een opslag van informatie zal zijn, vink dan "Logisch" aan, als de systeemschijf "Actief" is. Kies vervolgens het bestandssysteem, de letter en de naam voor de schijf. Klik op de vlagknop om de taak te voltooien.

Aanbevolen: