Waarom Worden Computervirussen Gemaakt?

Inhoudsopgave:

Waarom Worden Computervirussen Gemaakt?
Waarom Worden Computervirussen Gemaakt?

Video: Waarom Worden Computervirussen Gemaakt?

Video: Waarom Worden Computervirussen Gemaakt?
Video: Wat is een computervirus? | Digitaal | Het Klokhuis 2024, Mei
Anonim

Elke moderne gebruiker van een pc is minstens één keer in zijn leven zogenaamde virussen tegengekomen - programma's die de eigenaar van informatie schaden. Virussen zijn de bron van veel technische storingen en problemen, en ze hebben een hele industrie in IT-antivirussoftware voortgebracht. Dit zijn bekende feiten, het is veel moeilijker om de vraag te beantwoorden: waarom worden computervirussen gemaakt?

Waarom worden computervirussen gemaakt?
Waarom worden computervirussen gemaakt?

Het punt is dat mensen die virussen schrijven verschillende motivaties kunnen hebben. Alle motieven van virusmakers zijn echter in twee grote groepen te verdelen: commercieel en niet-commercieel.

Niet-commerciële motieven voor het maken van virussen

Er wordt aangenomen dat scholieren en studenten voornamelijk op niet-commerciële basis betrokken zijn bij het creëren van virussen. Ze doen het omwille van zelfbevestiging, grappen en "vandalisme". Dit stereotype is echter niet relevant: moderne informatiebeveiligingstechnologieën zijn zo complex dat onervaren programmeurs zichzelf simpelweg te taai vinden.

Veel virussen zijn gemaakt door professionele programmeurs die zichzelf als "onderzoekers" beschouwen. Sommige van deze virusschrijvers hebben zelfs hun eigen "ideologie" die het schrijven van virussen verklaart - er worden onofficiële tijdschriften, manifesten, enzovoort uitgegeven.

Commerciële motieven voor het maken van virussen

De meest voorkomende motivatie voor het maken van malware is echter winst maken. Er zijn veel manieren om illegaal geld te verdienen met virussen, bijvoorbeeld:

1. Organisatie van beheer op afstand van systeembronnen. In dit geval kan het kwaadaardige programma grote hoeveelheden gegevens verzenden via de computer van de gebruiker, bijvoorbeeld om zogenaamde DDoS-aanvallen te organiseren, een keten van proxyservers te creëren, spam te verzenden en zelfs geld te verdienen in het Bitcoin-systeem.

2. Diefstal van vertrouwelijke gegevens. Persoonlijke informatie die door een virus van de computer van een gebruiker wordt ontvangen, kan op de zwarte markt worden verkocht of worden gebruikt in andere illegale inkomstenregelingen. Vooral diefstal van rekeningen van verschillende betalingssystemen is gevaarlijk.

3. Directe afpersing van geld van de gebruiker. Dit type kwaadaardige software omvat zogenaamde ransomware, waaronder wijdverbreide Winlockers die de werking van het besturingssysteem blokkeren en waarvoor geld moet worden overgemaakt aan cybercriminelen om de prestaties van de computer te herstellen.

Er zijn andere manieren om illegaal geld te verdienen met virussen. Naast de vooruitgang in de informatietechnologie ontwikkelt zich ook cybercriminaliteit. Zo heeft de handel in "virtueel eigendom" van massaal multiplayer online games ertoe geleid dat ook accounts in deze games zijn gestolen.

Aanbevolen: