Wat Zijn De Soorten Harde Schijven?

Inhoudsopgave:

Wat Zijn De Soorten Harde Schijven?
Wat Zijn De Soorten Harde Schijven?

Video: Wat Zijn De Soorten Harde Schijven?

Video: Wat Zijn De Soorten Harde Schijven?
Video: Harde schijf of SSD kapot – Welke soorten schade zijn er? 2024, Mei
Anonim

De mensheid heeft veel verschillende manieren bedacht om informatie op te slaan. Een daarvan is een apparaat - een HDD of "harde schijf". Veel kennis van de mensheid past op zijn bord. Dit was echter niet altijd het geval.

Wat zijn de soorten harde schijven?
Wat zijn de soorten harde schijven?

In de verre jaren vijftig van de vorige eeuw, of beter gezegd in 1956, creëerde IBM de bet-over-overgrootvader van de moderne informatieopslag. Dit wonder woog iets meer dan een ton (!) en bevatte slechts 5 megabyte aan data. Zo'n "kist" kon alleen met een vorkheftruck worden opgetild.

Naarmate de tijd verstreek, verving miniaturisatie gigantomanie. En nu worden kleine "doosjes" met een gewicht van een paar honderd gram en zelfs minder stil in uw systeemunits, laptops, tablets en zelfs telefoons geplaatst, en meer recentelijk in horloges. Er wordt aangenomen dat als de luchtvaart zich zo snel zou ontwikkelen als computers, iedereen tegenwoordig een privéjet zou kunnen hebben voor de prijs van een auto. Maar terug naar de hardware.

Wanneer grootte ertoe doet

Miniaturisatie heeft het mogelijk gemaakt om apparaten te maken die in een luciferdoosje passen en tegelijkertijd een fantastische capaciteit hebben.

Onder alle formaten harde schijven kunnen drie groepen voorwaardelijk worden onderscheiden

- 3,5 inch - de meest voorkomende optie, een bewoner van bijna elke desktop-pc;

- 2, 5 inch - een kerel in het informatiegedeelte, maar voor laptops;

- 1-1,5 inch - meestal geïnstalleerd op smartphones, mp3-spelers en soortgelijke apparaten.

Maar ondanks zijn grootte kan een 1-inch "baby" tegenwoordig honderden nummers van je favoriete muziek en tientallen films opslaan.

Zijne Majesteit is de controleur

Als u bij het openen van de systeemeenheid helemaal niet die connectoren vindt die u had verwacht, is daar een reden voor. Elke regelaar heeft zijn eigen kenmerken.

De harde schijven verschillen in de manier van aansluiten, evenals het werkingsprincipe voor:

- IDE - de meest verspreide schijfcontroller ooit. Het wordt niet meer zo vaak gebruikt. Hierdoor kon de rotatiesnelheid van de schijf 7, 5 duizend omwentelingen per minuut bereiken, wat goede prestaties opleverde.

- SATA (I, II, III) - de volgende generatie na IDE. Met de beste rotatiesnelheid, tot 10.000 rpm.

- SCSI - heeft altijd een beetje apart gestaan, omdat het niet beschikbaar was voor gewone stervelingen. Het verschilde in leessnelheid (tot 15 duizend omwentelingen), dus het werd gebruikt en wordt nog steeds gebruikt waar speciale prestaties nodig zijn.

- SDD is een hardeschijfcontroller die is ontworpen volgens het principe van flashgeheugen. Bevat geen bewegende delen, alles binnenin is vervangen door elektronische componenten. Hierdoor biedt het een hoge MTBF (tot 1 miljoen uur) en lezen. Tegenwoordig zijn ze echter nog steeds duur. Als alternatief een hybride versie met flash-geheugen en mechanisch gedeelte.

Buiten of binnen?

U kunt nog een kenmerk van de harde schijf aanwijzen: de manier waarop deze is geplaatst. Er zijn interne en externe modellen.

De interne zijn stil in de systeemeenheid, laptop, smartphone geplaatst en hun werk is alleen zichtbaar door het knipperen van de lichten buiten.

Externe harde schijven zijn kleine dozen met snoeren. Aan te sluiten op een USB-poort en werkt prima. Als je zo'n doos pakt en uit elkaar haalt, verschijnt dezelfde gebruikelijke 2-5 of 3-5 inch HDD of SDD.

En dan wat?

Vooruitgang heeft één zeer nuttige eigenschap. Hij staat niet stil. Methoden voor het opslaan van informatie met behulp van lasers, kristallen, holografische afbeeldingen zijn al in ontwikkeling. Er worden verschillende materialen uitgeprobeerd, er worden innovatieve apparaten gemaakt. Misschien zullen de gebruikelijke harde schijven binnenkort plaatsmaken voor een wonder dat van de pagina's van Sci-Fi-boeken tot ons is neergedaald.

Aanbevolen: