Wat Is De Opdrachtregel?

Inhoudsopgave:

Wat Is De Opdrachtregel?
Wat Is De Opdrachtregel?

Video: Wat Is De Opdrachtregel?

Video: Wat Is De Opdrachtregel?
Video: Maandag 25 januari - groep 8 - Taal instructie 2024, Mei
Anonim

De meeste moderne computers hebben grafische besturingssystemen waarmee u uw computer kunt bedienen via een handige en intuïtieve interface. Maar zelfs in de nieuwste versies van dergelijke systemen is er ook een manier om te controleren met behulp van tekstopdrachten - de opdrachtregel.

Wat is de opdrachtregel?
Wat is de opdrachtregel?

De betekenis van de opdrachtregel

In de begindagen van de digitale technologie was de opdrachtregel of console de enige manier om met de gebruiker en de computer te communiceren. De op tekst gebaseerde opdrachtregelinterface vereiste niet veel bronnen om te gebruiken, en een enkele standaard voor het invoeren van opdrachten maakte ze gemakkelijker te interpreteren.

De opdrachtregel wordt ook wel de opdrachtinterpreter genoemd en is een veld voor het invoeren van bepaalde tekstopdrachten, waarmee een verbinding wordt gemaakt tussen de gebruiker en het besturingssysteem. Natuurlijk worden in moderne versies van besturingssystemen de meeste bewerkingen uitgevoerd met behulp van een meer geavanceerde grafische interface, maar er zijn niettemin een aantal situaties waarin het gebruik van de opdrachtregel gerechtvaardigd is.

Het is een feit dat als je bepaalde commando's kent, het resultaat met de console sneller zal zijn dan met de grafische interface. Bovendien wordt voor sommige opdrachten helemaal geen grafisch analoog geleverd, omdat ze zelden worden gebruikt of service-opdrachten zijn, dat wil zeggen bedoeld voor computerbeheer.

Een ander wijdverbreid gebruik van de console is in computerspellen. In sommige ervan is er vanwege beperkingen op de gebruikte bronnen eenvoudigweg geen andere manier om te configureren, in andere kunt u met de opdrachtregel de instellingen verfijnen, speciale codes invoeren of de foutopsporingsmodus inschakelen.

Console-oproep

In de meest populaire besturingssystemen van de Windows-familie van vandaag zijn er verschillende manieren om de opdrachtregel op het scherm op te roepen. Eerst kunt u op de knop "Start" klikken, daar het item "Uitvoeren" zoeken en de opdracht cmd invoeren in het veld dat verschijnt. In sommige versies van Windows is de optie Uitvoeren verborgen, maar deze kan worden aangeroepen met de Win + R-toetscombinatie.

Ten tweede is in Windows 7 de snelkoppeling naar de opdrachtregel te vinden in het menu Start-knop onder Programma's, Accessoires subsectie. Als u van plan bent de opdrachtregel vaak te gebruiken, kunt u de snelkoppeling naar het "bureaublad" brengen.

De derde methode werkt ook alleen in het besturingssysteem Windows 7. Het houdt in dat wanneer u met de rechtermuisknop op een map klikt terwijl u de Shift-toets ingedrukt houdt, een uitgebreid contextmenu wordt geopend, waarvan een van de items ("Open opdrachtvenster") opent de opdrachtregel.

Ten slotte kunt u eenvoudig het uitvoerbare opdrachtregelbestand in uw Windows-map vinden. Het bestand heet cmd.exe en bevindt zich in de directory system32. U kunt de opdrachtprompt hier rechtstreeks uitvoeren of een snelkoppeling maken en deze op het bureaublad plaatsen.

Aanbevolen: