Wat Is Schijfdefragmentatie?

Inhoudsopgave:

Wat Is Schijfdefragmentatie?
Wat Is Schijfdefragmentatie?

Video: Wat Is Schijfdefragmentatie?

Video: Wat Is Schijfdefragmentatie?
Video: Hoe kan ik mijn computer defragmenteren 2024, April
Anonim

De snelheid van het Windows-besturingssysteem neemt geleidelijk af onder invloed van verschillende factoren, waaronder de fragmentatie van bestanden op de harde schijf. Schijfdefragmentatie helpt bij het oplossen van dit probleem.

Wat is Schijfdefragmentatie?
Wat is Schijfdefragmentatie?

Waar is defragmentatie voor?

Defragmentatie is het proces van het optimaliseren en bijwerken van de logische structuur van schijfpartities om bestanden in een continue reeks clusters te ordenen. Met defragmentatie kunt u het lezen en schrijven van bestanden versnellen, wat leidt tot een toename van de snelheid van verschillende programma's en het hele besturingssysteem. Dit is te wijten aan het feit dat lees- en schrijfbewerkingen sneller worden uitgevoerd dan willekeurige toegangen. In een meer vereenvoudigde vorm is defragmentatie de bewerking van het opnieuw toewijzen van bestanden op een schijf, zodat ze zich in aangrenzende regio's bevinden.

Grote bestanden omvatten meerdere clusters. Bij het schrijven naar een lege schijf worden clusters die tot hetzelfde bestand behoren in een rij geschreven. Aan de andere kant heeft een overvolle schijf niet voldoende ruimte voor een bestand. Het bestand wordt echter nog steeds geschreven als de schijf meerdere kleine gebieden heeft met een totale grootte die voldoende is voor opname. In dit geval wordt het bestand als meerdere fragmenten opgenomen.

Het splitsen van een bestand in fragmenten tijdens het opnameproces wordt fragmentatie genoemd. Als er een groot aantal gefragmenteerde bestanden op de schijf staan, neemt de leessnelheid van de media af omdat het tijd kost om de clusters met de bestanden te vinden. In vergelijking met andere media, bijvoorbeeld flash-geheugen, hangt de zoektijd erop niet af van hoe de sectoren zich bevinden, dus er is praktisch geen fragmentatie op.

Sommige software vereist dat bestanden in opeenvolgende sectoren worden opgeslagen (een dergelijke vereiste wordt bijvoorbeeld opgelegd aan afbeeldingsbestanden door de ingebouwde emulator in de Zalman VE-200-drive). In dit geval zal zelfs het installeren van een SSD-station u niet behoeden voor defragmentatie.

Hoe wordt defragmentatie uitgevoerd?

Defragmentatie is noodzakelijk op bestandssystemen zoals MS-DOS en Microsoft Windows omdat de programma's die ze ondersteunen geen systeemcomponenten beschermen tegen fragmentatie. Het kan zelfs starten op een bijna lege schijf met weinig belasting.

Defragmentatie wordt uitgevoerd met behulp van speciale defragmentatieprogramma's, die behoren tot de vooraf geïnstalleerde applicaties in het systeem en in staat zijn om letterlijk bestanden uit hun fragmenten te verzamelen. Hun enige nadeel is de lage snelheid van de operatie: soms duurt het enkele uren voordat de defragmentatie is voltooid.

Aanbevolen: