Hoe Linux Te Herstellen

Inhoudsopgave:

Hoe Linux Te Herstellen
Hoe Linux Te Herstellen

Video: Hoe Linux Te Herstellen

Video: Hoe Linux Te Herstellen
Video: Linux-handleiding voor beginners 2024, April
Anonim

Het Linux-besturingssysteem wint elk jaar meer en meer fans. De onbetwiste voordelen zijn onder meer het gebrek aan licenties en de hoge betrouwbaarheid van het werk. Desalniettemin kan het systeem voor een beginnende Linux-gebruiker vrij vaak falen, wat ertoe leidt dat het moet worden hersteld.

Hoe Linux te herstellen
Hoe Linux te herstellen

instructies:

Stap 1

Een van de fundamentele verschillen tussen Linux en Windows is dat wanneer u ermee werkt, een "gecrasht" systeem meestal wordt gerepareerd en niet opnieuw wordt geïnstalleerd. Om het herstel snel en pijnloos te laten verlopen, moet u hier al tijdens de installatie van het besturingssysteem voor zorgen.

Stap 2

Voordat u Linux installeert, welke distributie u ook gebruikt, moet u de schijf correct partitioneren. Maak de volgende partities: / boot - ongeveer 130 MB groot, ext2-bestandssysteem. / SWAP - swap partitie, de grootte is gelijk aan tweemaal de grootte van RAM, maar niet meer dan 4 GB. / - rootpartitie, ongeveer 50 GB groot, ext3 of reiserfs./home - de rest van de schijfruimte, ext 3 of reiserfs. Correcte schijfpartitionering helpt u gebruikersgegevens te behouden tijdens bijna elke storing.

Stap 3

In het geval dat het bestandssysteem beschadigd is, heb je een LiveCD nodig met het fsck herstelprogramma om Linux te herstellen. Start op vanaf de LiveCD, log in op de console met beheerdersrechten. Als je het pad naar je bestandssysteem niet weet, zoek het dan uit met het fdisk –l commando.

Stap 4

Je hebt een bestandssysteem gevonden - laten we zeggen dat het pad / dev / sda1 is. Start nu de procedure om het te herstellen met de opdracht fsck -fy -t ext4 / dev / sda1. Let op het opgegeven bestandssysteemtype - het moet hetzelfde zijn als het uwe. De schakelaar –f stelt de automatische controle in, de schakelaar –t stelt het type bestandssysteem in, -y beantwoordt automatisch ja op alle vragen tijdens de controle.

Stap 5

Om de bootloader (meestal Grub2) te repareren, moet je opstarten vanaf de LiveCD. Als / boot op een aparte partitie staat, maak dan eerst de juiste map aan: sudo mkdir / mnt / boot. Koppel vervolgens de Linux-partitie door het commando in de terminal in te voeren: sudo mount / dev / sda1 / mnt / boot. Merk op dat het voorbeeld de sda1-sectie gebruikt die hierboven al is genoemd. Misschien heb je het anders. Als je niet naar een aparte partitie hebt verplaatst / opgestart, mount dan onmiddellijk de Linux-partitie met het commando: sudo mount / dev / sda1 / mnt.

Stap 6

Voer nu de Grub2-installatie uit: sudo grub-install --root-directory = / mnt / boot / dev / sda. Merk op dat de bootloader op de harde schijf (sda) is geïnstalleerd, niet op zijn partitie. Nadat de installatie is voltooid, start u uw systeem opnieuw op en werkt u Grub2 bij met de opdracht sudo update-grub.

Stap 7

Aangezien er veel Linux-distributies zijn, moet u, voordat u het systeem herstelt, op internet zoeken naar informatie over het herstellen van uw specifieke besturingssysteem. De bovenstaande voorbeelden zijn voor veelgebruikte Ubuntu- en Kubuntu-distributies.

Aanbevolen: