Hoe De Schijfintegriteit Te Controleren

Inhoudsopgave:

Hoe De Schijfintegriteit Te Controleren
Hoe De Schijfintegriteit Te Controleren

Video: Hoe De Schijfintegriteit Te Controleren

Video: Hoe De Schijfintegriteit Te Controleren
Video: Harde schijf controleren in Windows 10 2024, Mei
Anonim

Tijdens de werking van harde schijven van computers kunnen onverwachte storingen optreden, en als gevolg daarvan - bestandssysteemfouten, evenals fysieke schade aan het oppervlak van de schijven. Al deze problemen interfereren met hun normale werking, daarom is het noodzakelijk om de schijven regelmatig op integriteit te controleren.

Hoe de schijfintegriteit te controleren
Hoe de schijfintegriteit te controleren

Noodzakelijk

  • - CheckDisk-hulpprogramma voor Windows-besturingssysteem;
  • - of een ander programma voor het controleren van harde schijven

instructies:

Stap 1

Het Windows-besturingssysteem heeft ingebouwde tools om schijven te controleren op beschadigde sectoren. Selecteer de gewenste schijf, klik met de rechtermuisknop op het pictogram, selecteer "Eigenschappen" - "Service", klik op "Controleren" onder de kop "Controleer het volume op fouten". Er verschijnt een venster, vink de vakjes aan naast "Systeemfouten automatisch oplossen" en "Beschadigde sectoren controleren en repareren". Klik op Begin. Het systeem laat u weten dat de controle pas kan worden uitgevoerd nadat de computer opnieuw is opgestart. Bevestig het opnieuw opstarten onmiddellijk of stel het uit voor later. Het CheckDisk-programma zal de schijf testen op fouten en eventuele gevonden fouten herstellen. Als het hulpprogramma fysiek beschadigde sectoren op de schijf detecteert, worden deze gemarkeerd zodat het systeem ze later tijdens het gebruik negeert.

Stap 2

Het hulpprogramma ChkDsk (afkorting van CheckDisk) kan ook vanaf de opdrachtregel worden uitgevoerd. Klik op Start - Uitvoeren - cmd - Enter. Er verschijnt een console met een zwarte achtergrond, typ de opdracht chkdsk met: / f en druk op Enter. Als u station D wilt controleren, voert u in plaats van "c" "d" in. De parameter "/ f" verwijst naar de opdracht om schijffouten te vinden en op te lossen. Als u ook de parameter "/ r" invoert, zal het hulpprogramma proberen de informatie in de beschadigde sectoren te corrigeren. Hoogstwaarschijnlijk zal het systeem u informeren over de onmogelijkheid van een tijdelijke controle, aangezien de schijf al in gebruik is, en u vragen of u deze bij de volgende herstart moet uitvoeren. Selecteer "Y" (ja) als u akkoord gaat. Druk op Enter. Bij de volgende herstart wordt de controle uitgevoerd. U kunt het gehele rapport afdrukken en eventueel een specialist raadplegen. Als er veel fouten zijn, kan het zijn dat u wordt geadviseerd om de schijf te vervangen, en als uw garantie nog niet is verlopen, ontvangt u gratis een nieuwe.

Stap 3

Er zijn veel speciale programma's voor het controleren van schijven. Dit kunnen hulpprogramma's zijn van de fabrikanten van harde schijven zelf, zoals Western Digital Data Lifeguard, Seagate Disk Diagnostic, enz. Het kunnen ook programma's van derden zijn (HDDScan For Windows, Acronis Disk Director Suite, HDDlife).

Dergelijke programma's hebben veel meer functionaliteit dan de ingebouwde tools van het besturingssysteem. Ze kunnen oververhitting van de schijf, de gezondheid, prestaties, enz.

Aanbevolen: