Hoe Mobiel ICQ Werkt

Inhoudsopgave:

Hoe Mobiel ICQ Werkt
Hoe Mobiel ICQ Werkt

Video: Hoe Mobiel ICQ Werkt

Video: Hoe Mobiel ICQ Werkt
Video: Аська онлайн (ICQ New) мессенджер 2021 Что нового в чем отличие от Телеграм и Whatsapp? 2024, Mei
Anonim

Het ICQ-systeem is oorspronkelijk gemaakt voor communicatie via personal computers. Maar toen de beschikbaarheid van mobiele telefoons toenam met toegang tot internet, begonnen programmeurs manieren te bedenken om dit systeem van hen te gebruiken. Aanvankelijk waren alle aanvragen voor dit doel onofficieel, maar toen verschenen er officiële.

Hoe mobiel ICQ werkt
Hoe mobiel ICQ werkt

instructies:

Stap 1

In de periode dat ICQ eigendom was van AOL, verbood de overeenkomst tussen het bedrijf en de gebruiker het gebruik van alternatieve clients, en de officiële waren alleen voor computers met Mac OS en Windows. Maar in de praktijk werd niemand gestraft voor het gebruik van alternatieve programma's. Die zijn gemaakt voor zowel Mac OS als Windows, en voor OS waar geen officiële clients waren, bijvoorbeeld Linux. En er was nog geen softwareoplossing voor mobiele telefoons. In veel ervan waren al WAP-browsers ingebouwd, maar de mogelijkheid om Java-applicaties uit te voeren was nog niet in alle aanwezig. Daarom is er een website gemaakt met de naam TJAT. Het werkte als volgt: er werd een alternatieve client op de server gelanceerd en de gebruiker van een telefoon met een WAP-browser ging naar de webinterface, voerde het nummer en wachtwoord in en kreeg vervolgens de mogelijkheid om berichten te verzenden en ontvangen. De server fungeerde als een soort brug, in interactie met de ICQ-server in de "begrijpelijke" taal, en met de WAP-browser - in de "begrijpelijke" taal. Nadat deze server was gehackt, kregen de aanvallers toegang tot een aantal wachtwoorden. Maar tegen die tijd was het voor de meeste gebruikers niet langer relevant.

Stap 2

Dit was te wijten aan het feit dat telefoons met de mogelijkheid om Java-applicaties uit te voeren al snel wijdverbreid werden. Dit maakte het mogelijk om ICQ-clients rechtstreeks op mobiele telefoons te maken, zonder dat een "vertaler" -server nodig was. De programmeurs creëerden verschillende alternatieve clients, waarvan JIMM de bekendste was. Vanuit het oogpunt van het interactieprotocol imiteerde hij de officiële client, dus de ICQ-server communiceerde gewillig met hem. AOL verklaarde toen een stille oorlog aan niet-officiële klanten, waaronder JIMM. Er zijn wijzigingen aangebracht in het protocol, die werden weerspiegeld in de officiële client, maar de auteurs van de niet-officiële hadden niet meteen de tijd om deze veranderingen te ontcijferen en weer te geven in hun ontwikkelingen. Na verschillende van dergelijke pogingen gaf AOL het op, zich realiserend dat de ontwikkelaars vroeg of laat hun programma's zouden "optrekken" om het protocol te veranderen. Voor Linux-gebruikers was er toen al een officiële client in de vorm van een Flash-applicatie, die echter veel slechter werkte dan ontwikkelingen van derden. Voor mobiele telefoons waren er alleen onofficiële applicaties.

Stap 3

Jabber-gebruikers, waar niet-officiële clients nooit werden verbannen, en daarom waren er veel van dergelijke programma's voor mobiele telefoons, konden via gateways toegang krijgen tot ICQ. Dit zijn ook programma's die op servers draaien. Net als TJAT "praten" ze met de ICQ-server in een "begrijpelijke" taal, maar bij interactie met een mobiele telefoon moesten ze informatie uitwisselen, niet met een WAP-browser, maar met een Jabber-client. Tijdens de "stille oorlog" met alternatieve cliënten weigerden zij ook vaak te functioneren. Er zijn gevallen geweest van hacking van dergelijke gateways, maar ze waren zeldzaam.

Stap 4

De situatie veranderde ten goede nadat ICQ door de Mail. Ru-groep van AOL was gekocht. De nieuwe eigenaar stond de creatie van alternatieve clients toe en gaf programmeurs toegang tot de protocolbeschrijving. Maar aan de andere kant is de behoefte aan onofficiële applicaties bijna verdwenen. Aanvankelijk werd ICQ-ondersteuning toegevoegd aan Mail. Ru Agent, waarvoor op dat moment al een officiële klant was. Toen werd de officiële mobiele ICQ-client uitgebracht met ondersteuning voor Mail. Ru Agent. In feite waren dit twee bijna identieke programma's, verschillend in het hoofdontwerp. Beiden hadden rechtstreeks contact met de server en introduceerden ook al snel ondersteuning voor Jabber in beide programma's. Het resultaat zijn multi-protocol clients die weinig verschillen van ontwikkelingen van derden.

Stap 5

Tegenwoordig zijn er officiële ICQ-clients die rechtstreeks met de server communiceren voor de meeste gangbare mobiele platforms. Er is ook een officiële client voor Linux-desktops, evenals een officiële webclient die op dezelfde manier werkt als TJAT. Het vereist geen Flash en u kunt het gebruiken via een gewone browser vanaf zowel een computer als een mobiele telefoon.

Aanbevolen: