Elbrus - Beter, Sneller, Perfecter

Elbrus - Beter, Sneller, Perfecter
Elbrus - Beter, Sneller, Perfecter

Video: Elbrus - Beter, Sneller, Perfecter

Video: Elbrus - Beter, Sneller, Perfecter
Video: Как проложить мост Шнеллера (Учебное пособие по идеальному скоростному мосту) 2024, Mei
Anonim

Het is duidelijk dat de ontwikkeling en productie van zijn eigen computer "hardware" moet zijn, als de staat zich zorgen maakt over zijn eigen veiligheid. Een van deze ontwikkelingen is de Elbrus-processor, die niet achterblijft bij zijn buitenlandse tegenhangers.

Elbrus-processor - beter, sneller, perfecter
Elbrus-processor - beter, sneller, perfecter

Elbrus is een serie huishoudelijke processors die al meer dan 40 jaar in ontwikkeling is. Het was in deze processor in de jaren 80 van de 20e eeuw dat ideeën werden geïmplementeerd die niet door IBM waren "opgewekt" (daar, slechts 10 jaar later, werd de Intel Pentium-processor uitgebracht).

De Elbrus-serie processors was bedoeld voor de defensie-industrie. Computers met dezelfde naam waren uitgerust met MCC voor ruimtevluchten, nucleaire onderzoekscentra. Het is belangrijk op te merken dat de ontwikkelaars de softwarecompatibiliteit tussen versies van pc's op basis van hun processor handhaafden, wat het mogelijk maakte om gemakkelijk te migreren naar nieuwe versies van hardware en software. Helaas hebben de herstructurering en ondergang van het land hun eigen aanpassingen gedaan aan dit succesvolle project - de derde processor van deze serie werd alleen gemaakt in de vorm van een prototype (een vergelijkbare processor in de VS heette Intel Itanium, werd in het voorjaar uitgebracht van 2001).

Het huidige model van de Elbrus-processor is 4C. Het is interessant dat er in de x86-platformemulatiemodus meer dan 20 besturingssystemen met succes zijn gelanceerd, waaronder versies van Windows, Linux.

Kenmerken van de Elbrus 4C-processor:

  • klokfrequentie - 800 MHz,
  • aantal kernen - 4,
  • topprestaties - 50 Gigaflops.

Het is belangrijk op te merken dat deze processor niet alleen bedoeld is voor de "defensie"-industrie, maar ook algemeen verkrijgbaar zal zijn. Bovendien beloofden vertegenwoordigers van het ontwikkelaarbedrijf in de zeer nabije toekomst een nieuwe 8-core Elbrus-8S-processor met een klokfrequentie van 1,3 GHz te presenteren. Zijn topprestaties zullen 250 GFLOPS bereiken.

Bekendheid met de Elbrus-processor kan een dubbelzinnige indruk achterlaten. Als je je realiseert dat de ontwikkelaars lange tijd verlamd waren, kun je hulde brengen aan hun doorzettingsvermogen en kwaliteit van het werk. Maar het is vermeldenswaard dat ondanks de schijnbaar lage klokfrequentie, de prestaties van onze processor niet onderdoen voor veel moderne "stenen", die we krachtig genoeg achten om computers op basis daarvan te kopen.

FLOPS (ook flops, flop / s, flops of flop / s; acroniem voor FLoating-point Operations Per Second, uitgesproken als flops) is een niet-systemische eenheid die wordt gebruikt om de prestaties van computers te meten, die aangeeft hoeveel drijvende-kommabewerkingen per seconde zijn uitgevoerd gegeven computersysteem.

Intel Core 2 Duo E6600 2,4 GHz, 2 cores (2006) - 19,2 Gigaflops

Elbrus-4S (1891VM8Ya) 800 MHz 4 cores (2014) - topprestaties 25 Gigaflops dubbele precisie, 50 Gigaflops enkele precisie

Intel Core i3-2350M 2,3 GHz (2011) - 36,8 Gigaflops

Intel Core 2 Quad Q8300 2,5 GHz, 4 cores - 40 Gigaflops

Intel Core i7-975 XE (Nehalem) 3,33 GHz, 4 kernen (2009) - 53,3 Gigaflops

Elbrus-8S - topprestaties 125 Gigaflops dubbel, 250 Gigaflops enkel

Intel Core i7-4930K (Ivy Bridge), frequenties 3, 7-4, 2 GHz, 6 cores (2013) - 130-140 Gigaflops (theoretische piek 177 Gigaflops).

Aanbevolen: