Hoe Een Laptop Sneller Te Maken: HDD Wijzigen In SSD

Inhoudsopgave:

Hoe Een Laptop Sneller Te Maken: HDD Wijzigen In SSD
Hoe Een Laptop Sneller Te Maken: HDD Wijzigen In SSD

Video: Hoe Een Laptop Sneller Te Maken: HDD Wijzigen In SSD

Video: Hoe Een Laptop Sneller Te Maken: HDD Wijzigen In SSD
Video: Een SSD inbouwen in uw laptop. Paradigit laat het zien. 2024, April
Anonim

Computers zijn een zeer dicht onderdeel van ons dagelijks leven geworden. We gebruiken ze thuis, op het werk, op vakantie en zelfs onderweg. Vaak wordt er heel weinig tijd toegewezen om de taak uit te voeren en gedraagt de computer zich extreem traag. Trage pc-prestaties zijn meestal gerelateerd aan de harde schijf. Om de situatie te verhelpen, is het noodzakelijk om de HDD te vervangen door een SSD.

Versnel laptop: swap HDD naar SSD
Versnel laptop: swap HDD naar SSD

Meer informatie over het interne apparaat van de SSD

Een SSD of Solid State Drive is een harde schijf waarin NAND-chips fungeren als opslagmedium, en niet gemagnetiseerde platen, zoals bij conventionele HDD's (Hard Disk Drive). Dat wil zeggen, het heeft geen leeskoppen, spindel, enz. Er zijn absoluut geen mechanische componenten.

Een SSD bestaat uit verschillende onderdelen die in elkaar gezet en opvouwbaar zijn. Het eerste en belangrijkste onderdeel is de controller. Het regelt de werking van de schijf en is een soort "hart" van het apparaat. Het tweede deel is een set NAND-flashgeheugen, waarin alle opgenomen informatie wordt opgeslagen.

Omdat de controller absoluut alle processen van lezen en schrijven op een SSD-schijf bestuurt, zijn de prestaties van het apparaat direct afhankelijk van dit detail. Moderne SSD's gebruiken controllers met 4 tot 10 kanalen voor parallelle aansluiting van geheugenchips. Hoe meer van dergelijke kanalen er zijn, hoe hoger de opnamesnelheid van de gegevens zal zijn.

De SSD heeft ook een eigen cachegeheugen. Het wordt echter niet gebruikt om de leessnelheid te verhogen, zoals bij de HDD, maar als tijdelijke gegevensopslag. Tegenwoordig zijn er SSD's met 128, 256 en 512 MB cache aan boord. Welk geheugen specifiek voor een SSD wordt gebruikt, hangt af van de grootte. Hoe groter het volume, hoe groter de cache, maar de prijs zal dan veel hoger zijn.

Wat zal HDD vervangen door SSD

Als u de verouderde HDD van vandaag vervangt door een nieuwere en modernere SSD, ervaart de laptopgebruiker een aanzienlijke vermindering van de opstarttijd van Windows. De snelheidswinst zal ergens rond de 60% liggen ten opzichte van een conventionele harde schijf. Alle programma's en applicaties zullen veel sneller gaan werken. Windows 7 start bijvoorbeeld volledig op op een laptop met een SSD in ongeveer 15 seconden na het inschakelen.

De laptop gaat veel langer mee op batterijduur als deze een SSD heeft in plaats van een HDD. Bovendien is een solid-state drive (SSD), door het ontbreken van een mechanisch onderdeel, in staat om veel meer mechanische belasting te weerstaan.

HDD vervangen door SSD

Aangezien alle moderne SSD's in de 2,5 inch vormfactor zijn gemaakt, is het vervangen van een standaard laptop HDD niet moeilijk, omdat deze dezelfde afmetingen heeft. Schakel eerst de laptop uit en verwijder de batterij. Hierdoor wordt het apparaat volledig spanningsloos.

Kijk nu goed waar de HDD zich bevindt. Op alle laptops wordt de locatie meestal aangegeven met een speciaal pictogram. Eenmaal geplaatst, draait u de schroeven los en verwijdert u het deksel. Meestal bevindt de HDD zich bovendien in een speciale kooi en is deze met schroeven eraan bevestigd, ze moeten ook worden losgeschroefd.

Haal de HDD uit een speciale kooi, vervang deze door een SSD en herhaal de hele procedure in omgekeerde volgorde. Vervang alle schroeven, vervang alle afdekkingen. Probeer goed te onthouden van welke schroeven het is, zodat er geen verwarring ontstaat. Vervang de batterij en oplader. Zorg ervoor dat u de nieuwe Windows op de SSD installeert, u hoeft het oude systeem niet over te zetten, te klonen of te kopiëren vanaf de HDD. Omdat het oude besturingssysteem op de HDD was geïnstalleerd, worden daar ook services gelanceerd om met dit specifieke apparaat te werken. Op een SSD zullen deze services niet alleen de zaken versnellen, maar ze kunnen er ook voor zorgen dat de schijf sneller verslijt.

Nu de laptop is gemonteerd, zet u hem aan en drukt u meerdere keren op F2 om in het BIOS te komen. Voor de SSD moet je speciale instellingen maken. Zoek het gedeelte Geavanceerde / Sata-configuratie. Stel de AHCI-bedrijfsmodus in. Stel in het gedeelte Opstartprioriteiten de eerste opstartbare USB-schijf of cd-/dvd-drive in, afhankelijk van waarvan u Windows gaat installeren. Sla de instellingen op door op F10 te drukken, start de laptop opnieuw op en ga verder met de verdere installatie van het systeem. Vergeet niet de nieuwe SSD te specificeren bij het kiezen van een systeemschijf.

Aanbevolen: