Hoe Alle Wortels Van Vergelijkingen In Excel Te Vinden

Inhoudsopgave:

Hoe Alle Wortels Van Vergelijkingen In Excel Te Vinden
Hoe Alle Wortels Van Vergelijkingen In Excel Te Vinden

Video: Hoe Alle Wortels Van Vergelijkingen In Excel Te Vinden

Video: Hoe Alle Wortels Van Vergelijkingen In Excel Te Vinden
Video: Excel || Vergelijken van twee lijsten in Excel 2024, April
Anonim

Microsoft Excel is een spreadsheetprogramma. Een van de belangrijkste voordelen is de mogelijkheid om verschillende berekeningen uit te voeren met behulp van ingebouwde formules en functies.

Hoe alle wortels van vergelijkingen in Excel te vinden
Hoe alle wortels van vergelijkingen in Excel te vinden

Noodzakelijk

MS-Excel

instructies:

Stap 1

Los een niet-lineaire vergelijking op in Excel met behulp van het voorbeeld van de volgende taak. Zoek de wortels van de veelterm x3 - 0, 01x2 - 0, 7044x + 0, 139104 = 0. Los hiervoor eerst de vergelijking grafisch op. Het is bekend dat om zo'n vergelijking op te lossen, het nodig is om het snijpunt van de grafiek van de functie f (x) en de abscis te vinden, dat wil zeggen, het is noodzakelijk om de waarde van x te kennen waarop de functie zal verdwijnen.

Stap 2

Tabuleer de polynoom op het interval, bijvoorbeeld van –1 tot 1, neem stap 0, 2. Typ –1 in de eerste cel, –0, 8 in de volgende, selecteer beide, beweeg de muiscursor naar rechtsonder hoek naar het plusteken verschijnt en sleep totdat de waarde 1 verschijnt.

Stap 3

Voer vervolgens in de cel rechts van -1 de formule in = A2 ^ 3 - 0.01 * A2 ^ 2 - 0.7044 * A2 + 0.19104. Gebruik AutoAanvullen om y te vinden voor alle x-waarden. Teken de functie uit de verkregen berekeningen. Zoek in de grafiek de snijpunten van de abscis en bepaal de intervallen waarop de wortels van de veelterm zich bevinden. In ons geval zijn dit [-1, -0,8] en [0,2, 0,4], evenals [0,6, 0,8].

Stap 4

Vind de wortels van de vergelijking met behulp van opeenvolgende benadering. Stel de fout in bij het berekenen van de wortels, evenals het limietnummer met behulp van het menu "Extra" en het tabblad "Opties". Voer de initiële benaderingen en waarden van de functie in en roep vervolgens het menu "Service", het item "Parameterselectie" op.

Stap 5

Vul het dialoogvenster dat als volgt verschijnt in: voer in het veld "In cel in" B14 in (verwijzing naar de cel die aan de gewenste variabele is toegewezen), stel in het veld "Waarde" 0 in (de rechterkant van de vergelijking) en voer in het veld "De celwaarde wijzigen" een absolute verwijzing in naar cel A14 (de cel met de formule die wordt gebruikt om de waarde van de linkerhelft van de vergelijking te berekenen). Het is handiger om links niet handmatig in te voeren, maar door met de linkermuisknop de benodigde cellen te selecteren. Klik OK. Het selectieresultaat wordt op het scherm weergegeven. Zoek op dezelfde manier naar de twee overgebleven wortels.

Aanbevolen: