Een Debian-pakket Installeren

Inhoudsopgave:

Een Debian-pakket Installeren
Een Debian-pakket Installeren

Video: Een Debian-pakket Installeren

Video: Een Debian-pakket Installeren
Video: Debian 10.1 Buster: The new Calamares installer ..and the old one! 2024, Mei
Anonim

Elke distributie van het Linux-besturingssysteem gebruikt zijn eigen pakketbeheerder en, dienovereenkomstig, hun formaat. Op op Debian gebaseerde distributies wordt het pakketformaat DEB genoemd en is de beheerder dpkg. Het wordt bestuurd vanaf de opdrachtregel.

Een Debian-pakket installeren
Een Debian-pakket installeren

instructies:

Stap 1

Log in als rootgebruiker (root). Om dit te doen, voert u de opdracht su uit en voert u deze in nadat de wachtwoordprompt verschijnt. Als alternatief kunt u de login-opdracht gebruiken en vervolgens uw gebruikersnaam (in dit geval root) en vervolgens uw wachtwoord invoeren.

Stap 2

Download het pakket dat u wilt installeren en plaats het gedownloade bestand vervolgens in een voor u geschikte map in de hoofdmap.

Stap 3

Om een pakket te installeren, voert u het volgende commando in: dpkg -i bestandsnaam.deb Merk op dat u niet de pakketnaam als argument hoeft in te voeren, maar de bestandsnaam.

Stap 4

Als het pakket niet is geïnstalleerd, maar in plaats daarvan een foutbericht heeft ontvangen waarin staat dat eerst andere pakketten moeten worden geïnstalleerd, downloadt u ze naar dezelfde map en installeert u ze. Installeer vervolgens het gewenste pakket.

Stap 5

Als sommige van hun aanvullende pakketten op hun beurt de pre-installatie van andere pakketten vereisen, herhaalt u de handeling zo vaak als nodig is. Gewoonlijk is het aantal van dergelijke herhalingen niet groter dan tien.

Stap 6

Probeer niet elke keer extra pakketten te downloaden. Controleer eerst of ze op de distributieschijf staan. Als er meerdere schijven in de distributiekit zitten, controleer dan alles.

Stap 7

Nadat het pakket met succes is geïnstalleerd, kunt u de werking ervan testen door te proberen bijvoorbeeld de toepassing die erin is opgenomen te starten.

Stap 8

Als u besluit een van de reeds geïnstalleerde pakketten te verwijderen, gebruikt u het volgende commando: dpkg -r pakketnaam Let op: in dit geval moet u de naam van het pakket zelf invoeren, niet de naam van het bestand met het pakket. Zorg er ook voor dat u, voordat u de installatie ongedaan maakt, het distributiebestand voor dit pakket nog hebt, zodat u het indien nodig opnieuw kunt installeren. Verwijder het pakket niet als andere toepassingen op het systeem ervan afhankelijk zijn.

Stap 9

Om bewerkingen uit te voeren met pakketten in grafische modus, gebruikt u een speciaal hulpprogramma - GNOME Debian Package Manager.

Stap 10

Om ervoor te zorgen dat de pakketten niet alleen automatisch worden geïnstalleerd, maar ook worden gedownload, gebruikt u desgewenst het hulpprogramma apt-get console in combinatie met de aptitude shell.

Aanbevolen: