Hoe Gegevens Van Een Beschadigde CD Te Herstellen

Inhoudsopgave:

Hoe Gegevens Van Een Beschadigde CD Te Herstellen
Hoe Gegevens Van Een Beschadigde CD Te Herstellen

Video: Hoe Gegevens Van Een Beschadigde CD Te Herstellen

Video: Hoe Gegevens Van Een Beschadigde CD Te Herstellen
Video: 7.0 How To Produce Your CD Using Kunaki 2024, Mei
Anonim

Een laser-cd of -dvd is het meest veelzijdige opslagmedium. Video- en fotobestanden die erop zijn opgenomen, kunnen in bijna elke dvd-speler en op elke computer worden gelezen. Toegegeven, deze media hebben één belangrijk nadeel: ze zijn heel gemakkelijk te beschadigen. Als de schijf bijvoorbeeld onzorgvuldig wordt behandeld met behulp van defecte hardware (radiale krassen), of als dit vanzelf kan gebeuren vanwege een slechte mediakwaliteit.

Hoe gegevens van een beschadigde CD te herstellen
Hoe gegevens van een beschadigde CD te herstellen

Noodzakelijk

  • - zacht weefsel;
  • - ethanol;
  • - polijstpasta voor cd's (Disc Repair);
  • - programma voor het herstellen van cd-schijven.

instructies:

Stap 1

Onderzoek de schade op de schijf zorgvuldig. Als dit kleine chaotische krasjes zijn (de schijf is bijvoorbeeld over de tafel of vloer gesleept), doe dan het volgende. Reinig het oppervlak van de schijf met een zachte doek, zoals degene die wordt gebruikt om het scherm van de telefoon of tablet schoon te maken. Dit wordt gedaan om vervorming veroorzaakt door vervuiling te verwijderen.

Stap 2

Als de schijf niet kan worden gelezen, kan deze worden schoongeveegd met ethylalcohol. Het feit is dat wanneer alcohol opdroogt, er een dunne film wordt gevormd die de kras kan opvullen. Hiermee kunt u het opslagmedium uitlezen. Als je te maken hebt met radiale krassen, moet je stap 1 en 2 herhalen, maar het is beter om het te lezen met een gespecialiseerd cd-herstelprogramma, bijvoorbeeld, zoals SuperCopy of BadCopy.

Stap 3

Als de krassen diep zijn, moet u de schijf polijsten, wat u beter aan specialisten kunt toevertrouwen. Als je besluit deze methode zelf te gebruiken, breng dan een polijstpasta, bijvoorbeeld Disc Repair, op de schijf aan en verwerk deze met een zachte cirkelvormige beweging met een wattenstaafje of doek. Voer het lezen uit met een gespecialiseerd hulpprogramma (softwaremethode).

Stap 4

Als dit geen krassen zijn, maar scheuren in de schijf, dan is de eerste stap om hun richting te bepalen. Ze kunnen van de binnenste naar de buitenste straal gaan, of omgekeerd. De eerste worden meestal veroorzaakt door de lage kwaliteit van de gegevensdrager, en de laatste worden veroorzaakt door onnauwkeurigheid. Prik met een gloeiend hete naald een gat in het uiterste puntje van de spleet.

Stap 5

Spreid vervolgens de randen van de scheur iets uit en vul deze met lijm, zonder dat deze de leesbare kant van de schijf raakt. Zorg ervoor dat de lijm recht is en dat er geen kuiltje of bobbel op zijn plaats zit. Programmatisch inlezen. Sommige gegevens gaan verloren, maar sommige kunnen worden hersteld.

Stap 6

Als de bovenste laag van de schijf achterblijft, voert u een software-uitlezing uit. Houd er rekening mee dat bij beschadiging aan de bovenkant van de schijf (waarop het label zich bevindt) een deel van de gegevens permanent verloren gaat.

Aanbevolen: