Welk Programma Helpt Om Spraak Te Herkennen

Inhoudsopgave:

Welk Programma Helpt Om Spraak Te Herkennen
Welk Programma Helpt Om Spraak Te Herkennen

Video: Welk Programma Helpt Om Spraak Te Herkennen

Video: Welk Programma Helpt Om Spraak Te Herkennen
Video: Opname webinar: Taal- en spraakproblemen herkennen bij je kind i.s.m. Logopediepraktijk S.J.R. Smits 2024, Mei
Anonim

De snelle ontwikkeling van informatietechnologie draagt bij tot de opkomst van een massa nuttige programma's en toepassingen die zijn ontworpen om het leven en werken van de gebruiker gemakkelijker te maken. Een sprekend voorbeeld zijn programma's die helpen bij het herkennen van spraak.

Welk programma helpt om spraak te herkennen
Welk programma helpt om spraak te herkennen

Spraak-naar-tekst software

Het is geen geheim dat personal computers niet alleen worden gebruikt om informatie te ontvangen, maar ook om dergelijke informatie in te voeren, zowel op de computer zelf als in het wereldwijde netwerk. De meest bekende en wijdverbreide manier om gegevens in te voeren, is typen op het toetsenbord. De gemiddelde gebruiker voert echter ongeveer 40 woorden per minuut in, wat veel langzamer is dan menselijke spraak. Om het gegevensinvoerproces te versnellen, werden spraakherkenningsprogramma's gemaakt.

Veruit het meest populaire proces is het omzetten van de spraak van de gebruiker in tekst. Helaas is de markt voor dergelijke software tegenwoordig niet breed vertegenwoordigd. Een opvallende vertegenwoordiger kan het RealSpeaker-programma worden genoemd, waarmee de gebruiker zowel documenten kan maken met spraakherkenning als e-mails en andere sms-berichten kan verzenden. Opgemerkt moet worden dat programma's voor het omzetten van spraak in tekst niet alleen op het personal computerplatform worden gepresenteerd, maar ook op mobiele apparaten en andere gadgets. Het is de moeite waard eraan te denken dat elke tekst die met een spraakherkenningsprogramma is gemaakt, moet worden gecontroleerd en meestal moet worden gecorrigeerd, omdat, vandaag is er geen perfect spraakherkenningsprogramma.

Computer spraakbesturingsprogramma

Behalve programma's die alleen spraak in tekst kunnen omzetten, zijn er programma's om een computer met spraak te besturen. De onbetwiste leider in de ontwikkeling van dergelijke software is Nuance, waarvan het programma Dragon Naturally Speaking het geesteskind is. Hiermee kunt u de efficiëntie van het werken met een personal computer verhogen door het systeem te programmeren om bepaalde acties uit te voeren op verzoek van de gebruiker (bijvoorbeeld een bepaald programma starten, een venster openen / sluiten, naar de startpagina van de browser gaan en nog veel meer). meer). Niet beperkt tot de bovenstaande mogelijkheden, kan Dragon NS ook spraak converteren naar tekst voor documenten en berichten.

Nuances van het gebruik van spraakherkenningsprogramma's

Ondanks de uitgebreide ontwikkeling van spraakherkenningssoftware, is er één belangrijk detail dat het vermelden waard is. De bovenstaande programma's werken goed voor het herkennen van Engelse spraak, maar als het gaat om andere talen, waaronder Russisch, beginnen problemen. Het is ook de moeite waard om toe te voegen dat je voor de juiste werking van dergelijke programma's de juiste apparatuur moet hebben, namelijk een microfoon met een ruisonderdrukkingsfunctie. Standaardmicrofoons voor pc's en ingebouwde microfoons voor laptops onderdrukken geen externe ruis, wat op zijn beurt verhindert dat het programma correct functioneert.

Aanbevolen: