Wat Is Een Rootkit?

Wat Is Een Rootkit?
Wat Is Een Rootkit?

Video: Wat Is Een Rootkit?

Video: Wat Is Een Rootkit?
Video: Rootkit 2024, Mei
Anonim

Virussen en Trojaanse paarden zijn de meest voorkomende kwaadaardige programma's die gewone gebruikers kennen. Velen hebben ook te maken gehad met online oplichting die bekend staat als phishing. Niet veel mensen weten wat een rootkit is en waarvoor het wordt gebruikt.

Wat is een rootkit?
Wat is een rootkit?

Een rootkit is een programma dat onopgemerkt door de gebruiker het systeem infiltreert. Het is in staat om de controle van computerbesturing te onderscheppen, de basisconfiguraties ervan te wijzigen en gebruikersactiviteiten te volgen of hem gewoon te bespioneren. Een rootkit is echter niet altijd malware. Er is software die bijvoorbeeld in kantoren wordt gebruikt om de activiteiten van het personeel te monitoren. Dergelijke programma's bespioneren de gebruiker in het geheim, maar zijn niet inherent kwaadaardig. Als een rootkit op een pc verschijnt zonder medeweten van de eigenaar, kan dit in de meeste gevallen als een aanval worden beschouwd.

In tegenstelling tot virussen en Trojaanse paarden is het detecteren van rootkits geen gemakkelijke taak. Geen enkele antivirus ter wereld kan bescherming bieden tegen alle bestaande rootkits. Het gebruik van gelicentieerde antivirusprogramma's met de nieuwste antivirusdatabase-updates helpt echter om enkele bekende rootkits te verwijderen. De aanwezigheid van rootkits op een computer kan ook worden bepaald door indirecte signalen, bijvoorbeeld het veranderde gedrag van sommige programma's of het hele systeem als geheel. Het volledig verwijderen van rootkits is nog moeilijker omdat het zijn vaak complexen van meerdere bestanden. Elk van hen volgen en vol vertrouwen beweren dat dit of dat bestand deel uitmaakt van een rootkit, is moeilijk. De eenvoudigste manier om van dergelijke kwaadaardige code af te komen, is door het systeem te herstellen naar een eerdere staat voordat de rootkit op de computer verscheen.

Aanbevolen: