Wat Is Blu-ray-formaat?

Inhoudsopgave:

Wat Is Blu-ray-formaat?
Wat Is Blu-ray-formaat?

Video: Wat Is Blu-ray-formaat?

Video: Wat Is Blu-ray-formaat?
Video: Blu-ray As Fast As Possible 2024, April
Anonim

Blu-ray is een optisch schijfformaat dat is ontworpen voor het afspelen van high-definition video en voor het opslaan van grote hoeveelheden digitale gegevens. Dit formaat is een opvolger van dvd.

Blu-ray is een optisch schijfformaat met hoge dichtheid
Blu-ray is een optisch schijfformaat met hoge dichtheid

Hoe het blu-ray-formaat op de markt kwam

De schijfstandaard is gezamenlijk ontwikkeld door Hitachi, LG, Panasonic, Pioneer, Sony, Philips, Samsung, Sharp en Thomson. Het is de standaardschijfstandaard geworden voor het opslaan van high-definition inhoud en digitale gegevens. Maar eerst was er concurrentie met HD-DVD, een formaat dat wordt ondersteund door Toshiba en NEC. De Blu-ray werd ook ondersteund door Fox, Disney en Warner Brothers.

Wat is de reden voor de naam van het formaat?

De formaatnaam vertaalt zich als "blue ray". Deze naam wordt gerechtvaardigd door het feit dat een blauwe laserstraal wordt gebruikt om de schijf te lezen en te schrijven. Ter vergelijking: een rood lampje wordt gebruikt om dvd's te lezen en te schrijven.

De blauwe laserstraal heeft een golflengte van 405 nanometer. De focus is nauwkeuriger dan die van een rode laserstraal. Hierdoor kan er veel meer informatie worden opgeslagen op dezelfde schijfruimte met een straal van 12 cm. Schijven van dit formaat verschillen niet in grootte en vorm van dvd's.

Volgens de regels van de Engelse taal wordt het woord "blauw" als volgt geschreven: blauw. De Blu-ray-naam heeft één letter verloren om de technologie te kunnen patenteren.

Kenmerken van het Blue-ray-formaat

Het Blu-ray-formaat gebruikt dezelfde faseveranderingstechnologie als het dvd-formaat om opnieuw op een schijf op te nemen. De opslagcapaciteit van een standaard blu-ray-schijf is groot genoeg om een kopie van een volledige harde schijf op een gewone computer te bewaren.

Het formaat bevatte oorspronkelijk 27 gigabyte aan één kant van de schijf en 50 gigabyte op dubbellaagse schijven. Enkelzijdige blue-ray-schijven kunnen tot 13 uur video in standaardformaat opslaan, in tegenstelling tot enkelzijdige dvd's, die tot 133 minuten video kunnen bevatten.

In juli 2008 kondigde Pioneer aan dat het een manier had ontwikkeld om tot 500 gigabyte op te slaan op een 20-laags blu-ray-schijf. Maar het is niet de bedoeling dat deze schijven in de nabije toekomst op de markt komen.

De gegevensoverdrachtsnelheid op blu-ray-schijven is 36 megabits per seconde. Dit is voldoende voor video-opnames van hoge kwaliteit.

Blu-ray-media kunnen niet worden afgespeeld op conventionele cd- en dvd-spelers, omdat dergelijke apparaten niet zijn uitgerust met een speciale violetblauwe laser om te lezen.

Als de blu-rayspeler is uitgerust met een laser voor het lezen van dvd's en cd's, kan hij schijven in alle drie de formaten afspelen.

Blu-ray spelers zijn verkrijgbaar van fabrikanten als Panasonic, Pioneer, Samsung en Sony. De Playstation 3 is ook uitgerust met een blu-ray-driver.

Blu-ray-schijven verschillen in beeld- en geluidskwaliteit. Op dergelijke media is het beeld meer verzadigd, er is geen vierkant effect. Het blu-ray-formaat stelt u in staat om geluid uit te voeren naar 7 luidsprekers, in tegenstelling tot dvd, die voor maximaal vijf kanalen is voorzien. Dit is een geweldige oplossing voor moderne bioscopen.

Aanbevolen: