Een Laptopschijf Formatteren Format

Inhoudsopgave:

Een Laptopschijf Formatteren Format
Een Laptopschijf Formatteren Format

Video: Een Laptopschijf Formatteren Format

Video: Een Laptopschijf Formatteren Format
Video: Mijn windows laptop formatteren en volledig opnieuw herinstalleren. 2024, Mei
Anonim

Formatteren, in de gebruikelijke zin, is het proces van het schrijven van bepaalde informatie die verantwoordelijk is voor de juiste opslag van bestanden, evenals, in sommige gevallen, systeemopstartbestanden, naar het begin van de schijf. Formatteren wordt uitgevoerd om gegevens te wissen of om de harde schijf te herstellen. Formatteren verwijdert de gegevens niet fysiek, dus zelfs na een volledige formattering is het mogelijk om de informatie van de schijf te herstellen.

Een laptopschijf formatteren format
Een laptopschijf formatteren format

Noodzakelijk

een programma voor het werken met partities van de harde schijf van een computer

instructies:

Stap 1

Formatteren kan zowel met behulp van het besturingssysteem als met behulp van speciale programma's. In sommige gevallen is formatteren alleen mogelijk met behulp van speciale toepassingen, bijvoorbeeld om de systeemschijf te formatteren in het Windows-besturingssysteem. Op basis hiervan is het vóór het formatteren noodzakelijk om te bepalen op welke partitie van de harde schijf de bewerking zal worden uitgevoerd.

Stap 2

Als er slechts één harde schijf wordt weergegeven in Deze computer, is dit standaard de harde schijf van het systeem. In dit geval kunt u het alleen formatteren met behulp van een speciaal programma. Als er meerdere harde schijven worden weergegeven in de map "Deze computer", moet u bepalen welke de systeemschijf is en welke moet worden geformatteerd. De systeemschijf wordt gewoonlijk "C" genoemd en wordt "Lokale schijf C" genoemd. Wanneer u de systeemschijf betreedt, vindt u mappen met de namen: "Program Files" en "Windows". Dit gedeelte bevat uw besturingssysteem en kan zichzelf niet formatteren.

Stap 3

Als u een niet-systeempartitie op de harde schijf moet formatteren. Klik in het venster "Deze computer" op de gewenste sectie met de rechtermuisknop, selecteer in het pop-upmenu onderaan het item "Formaat …". In het venster dat verschijnt, kun je het type opmaak kiezen: snel of vol. Volledig formatteren duurt veel langer, maar wanneer u dit item selecteert, controleert het systeem automatisch de harde schijfpartitie op integriteit en probeert het de beschadigde clusters te herstellen. Als u "snel formatteren" selecteert, wordt alleen de sector waarin informatie over bestanden en mappen is opgeslagen van de schijf verwijderd. Naast het opmaaktype kunt u de clustergrootte selecteren. De efficiëntie van het gebruik van schijfruimte hangt af van deze parameter. De zeer kleine clustergrootte verbetert de efficiëntie van het gebruik van vrije ruimte, maar vertraagt enigszins de snelheid van bestandstoegang en maakt het onmogelijk om de schijf te defragmenteren met behulp van de ingebouwde Windows-defragmentatie. Een te grote clustergrootte zal de snelheid van bestandstoegang iets verhogen, maar zal niet het maximale gebruik van vrije ruimte toestaan. De optimale clustergrootte is 4KB of 16KB. Hier kunt u ook de stationsletter wijzigen. Klik na het selecteren van de vereiste parameters op "Start". Nadat het proces is voltooid, verschijnt er een venster met de melding dat het formatteren is voltooid.

Stap 4

Als u de systeemschijf moet formatteren. U moet een programma downloaden en installeren om met harde schijven op uw computer te werken, bijvoorbeeld Acronis Disk Director Home. In het programmavenster dat wordt geopend, ziet u een lijst met al uw harde schijven en partities. Bovenaan worden ze weergegeven als een lijst, waar ze worden aangegeven: type, capaciteit, activiteit en bestandssysteem. En hieronder - in een grafische vorm, met een visuele weergave van de bezette en vrije ruimte. Klik met de linkermuisknop eenmaal op het gewenste onderdeel. Links verschijnt een menu met beschikbare bewerkingen voor dit volume. Selecteer onder hen "Formatteren". Selecteer in het venster dat verschijnt, zoals beschreven in de vorige stap, de clustergrootte en volumeletter. Bovendien moet u een bestandssysteem selecteren. NTFS wordt aanbevolen. Klik na het selecteren van de vereiste parameters op "OK". Vervolgens moet u de uitgevoerde bewerkingen toepassen. Klik in de linkerbovenhoek van het hoofdvenster op "Geplande bewerkingen toepassen". Klik in het geopende venster op Doorgaan. Nadat het programma enige tijd heeft gedraaid, verschijnt er een venster met de melding dat alle bewerkingen zijn voltooid. Klik OK". Met deze methode kunt u elke partitie op de harde schijf van uw computer formatteren.

Aanbevolen: