Waar Is De Matrix In De Laptop?

Waar Is De Matrix In De Laptop?
Waar Is De Matrix In De Laptop?

Video: Waar Is De Matrix In De Laptop?

Video: Waar Is De Matrix In De Laptop?
Video: zee talks to link The Matrix Reloaded 2003 8 2024, Mei
Anonim

Het laptopscherm is gemaakt op basis van een liquid crystal matrix, een van de belangrijkste en duurste elementen van een computer. Het kennen van de belangrijkste parameters van de matrix kan zowel helpen bij het kiezen van een laptop als bij het zelf repareren.

Waar is de matrix in de laptop?
Waar is de matrix in de laptop?

Alle moderne liquid crystal displays zijn gebaseerd op vloeibare kristallen die in 1888 werden ontdekt door bioloog Friedrich Reinitzer. Een van hun belangrijkste eigenschappen is het vermogen om onder invloed van elektrische velden moleculen te rangschikken. De snelle ontwikkeling van elektronica in de twintigste eeuw leidde eerst tot de opkomst van monochrome en vervolgens kleurenschermen met vloeibare kristallen.

De belangrijkste elementen van het LCD-scherm zijn de vloeibare kristalmatrix, de achtergrondverlichting, een kabel voor verbinding en een metalen frame van stijfheid. De matrix zelf bestaat uit twee transparante elektroden, waartussen zich vloeibare kristallen bevinden, en twee onderling loodrechte polarisatiefilters. De moleculen van vloeibare kristallen zijn aanvankelijk in één richting georiënteerd, het externe elektrische veld verandert hun oriëntatie, wat het mogelijk maakt om de transparantie van het scherm te veranderen. Om elke pixel op het scherm afzonderlijk te besturen, wordt rij- en kolomadressering gebruikt. Om de gewenste helderheid van het beeld te bieden, wordt achtergrondverlichting gebruikt, meestal worden miniatuur fluorescentielampen of LED's als lichtbron geïnstalleerd.

Bij een laptop bevindt de matrix zich direct onder de buitenste beschermlaag van het scherm. Houd er rekening mee dat de vloeibare kristalmatrix een van de meest kwetsbare elementen van een computer is, daarom moet deze worden beschermd tegen schokken en andere mechanische schade. Als de integriteit van de matrix wordt geschonden, moet deze worden gewijzigd. In de regel wordt deze bewerking uitgevoerd in servicecentra, maar deze kan onafhankelijk worden uitgevoerd.

Om bij de matrix te komen, moet je het laptopscherm demonteren, hiervoor moet je het eerst voorzichtig loswrikken met een schroevendraaier en de rubberen pluggen eruit trekken waarop het scherm in gesloten toestand rust. Er zitten schroeven onder, ze moeten worden losgeschroefd. Het buitenste kunststof frame kan dan worden verwijderd. Het is bovendien vastgemaakt met vergrendelingen, dus het verwijderen ervan kan gepaard gaan met een nogal luid bonkend geluid.

Als u de ring verwijdert, wordt de matrijs zichtbaar die wordt vastgehouden door verschillende schroeven, meestal twee. Ze moeten ook worden losgeschroefd. Daarna kunt u het verwijderen en met het gezicht naar beneden op een zachte doek leggen. Let op de kabels, deze moeten zorgvuldig worden losgekoppeld van de connectoren. De demontageprocedure is voorbij, de matrix is verwijderd. Nu kan het worden vervangen door een nieuw exemplaar en in omgekeerde volgorde weer worden gemonteerd.

Bij het kiezen van een laptop dient u te informeren naar het type beeldscherm. Met name de matrix LED-achtergrondverlichting is veel betrouwbaarder dan die op basis van fluorescentielampen. Bovendien is het veel zuiniger, waardoor de laptop veel langer op batterij kan draaien.

Aanbevolen: