Waar Is De Matrix Voor Laptops Van Gemaakt?

Waar Is De Matrix Voor Laptops Van Gemaakt?
Waar Is De Matrix Voor Laptops Van Gemaakt?

Video: Waar Is De Matrix Voor Laptops Van Gemaakt?

Video: Waar Is De Matrix Voor Laptops Van Gemaakt?
Video: Upgrade Your Laptop | Asus Laptop Review 2024, Mei
Anonim

De matrix is het belangrijkste onderdeel van de laptop. Dankzij dit worden alle processen in de laptop gestart. Twee vellen flexibel materiaal, ingeklemd met een vloeibare kristalsubstantie, zijn verantwoordelijk voor de workflow van de laptop. Om deze redenen zijn de kosten van de matrix die in een laptop is geïnstalleerd erg hoog. Ter referentie: de nieuwe matrix kost je meer dan de rest van de laptop samen.

Waar is de matrix voor laptops van gemaakt?
Waar is de matrix voor laptops van gemaakt?

De matrix speelt een belangrijke rol bij het functioneren van de laptop. Het bestaat uit twee vellen flexibel gepolariseerd materiaal, waartussen zich een laag vloeibare kristaloplossing bevindt. Het aanraken van het scherm tijdens het gebruik kan de vloeistof verdringen, het zal gaan bewegen.

De aard van vloeibare kristallen is zodanig dat ze zich in een overgangstoestand bevinden tussen vast en vloeibaar. De moleculen van een stof in deze vorm behouden hun kristalstructuur, maar zijn tegelijkertijd vloeibaar.

Vloeibare kristallen die in matrices worden gebruikt, hebben een lange weg naar perfectie afgelegd. In laptops wordt een actieve matrix gebruikt - het hoogtepunt van de evolutie van vloeibare kristallen. Het wordt geproduceerd met behulp van TFT-technologie (Thin Film Transistor). Dit type matrix wordt gebruikt in laptopcomputers.

Alle matrices van moderne laptops zijn onderverdeeld in drie groepen. Ze verschillen in de rangschikking van de kristallen ten opzichte van elkaar. Dit beïnvloedt de lichttransmissie en bepaalt de basiskenmerken van de basiseenheid van de laptop.

De eerste vond een technologie uit genaamd TN (Twisted Nematic - Engels twisted nematic). Kristallen van zo'n matrix zijn georganiseerd als een draaiende spiraal. Deze technologie is niet geschikt voor nauwkeurige kleurweergave en wordt niet in zijn oorspronkelijke vorm gebruikt. Contrast en responstijd zijn ook verre van ideaal. De verticale kijkhoeken van TN-matrices zijn zo onvolmaakt dat zelfs de kleinste afwijking leidt tot een volledige verandering in de pixelkleur.

Vervolgens kwam de geavanceerde matrixtechnologie - TN + Film. De TN-matrix is bedekt met een speciale film die de kijkhoek groter maakt. Horizontaal is de kijkhoek van een conventionele TN-matrix slechts 90 graden, terwijl de verbeterde versie 140 graden is. Maar verticaal is de situatie nauwelijks veranderd.

De behoefte ontstond om een betere technologie te creëren. Het werd voorgesteld door Hitachi. Met ISP-technologie (In-Plane Switching), oftewel SuperTFT, maak je matrixen met een kijkhoek van 170 graden, zowel verticaal als horizontaal. Hun eigenaardigheid is dat de kristallen evenwijdig aan elkaar zijn. De helderheid en het contrast van monitoren in laptops met een dergelijke matrix bereikt 300: 1.

Aanbevolen: