Wat Is Een Geluidskaart Met Een Voorversterker?

Inhoudsopgave:

Wat Is Een Geluidskaart Met Een Voorversterker?
Wat Is Een Geluidskaart Met Een Voorversterker?

Video: Wat Is Een Geluidskaart Met Een Voorversterker?

Video: Wat Is Een Geluidskaart Met Een Voorversterker?
Video: Versterkers #3 Hoe sluit je een versterker aan? 2024, April
Anonim

De belangrijkste taak van een voorversterker is om een zwak signaal om te zetten in een krachtiger signaal. Om het geluid van een gitaar of microfoon (thuis) op te nemen kun je een geluidskaart met voorversterker aanschaffen.

Wat is een geluidskaart met een voorversterker?
Wat is een geluidskaart met een voorversterker?

Audiokaart met voorversterker

Een geluidskaart met voorversterker is een hoogwaardige geluidskaart waarop u een microfoon met 48V fantoomvoeding kunt aansluiten. Bij deze geluidskaarten wordt het signaal van de microfoon versterkt door een voorversterker. Microfoons met verschillende richtingspatronen zijn aangesloten via een speciale XLR-connector en werken met fantoomvoeding. Deze aansluiting wordt gebruikt om ruimte te besparen doordat u uw microfoon, gitaar of synthesizer één voor één kunt aansluiten.

Een voorversterker is een elektronische versterker die een zwak elektrisch signaal omzet in een sterker signaal. Een zwak geluid kan afkomstig zijn van een microfoon of draaitafel. Meestal wordt de voorversterker dichter bij de signaalbron geplaatst. Het kan dus het signaal via de kabel verzenden zonder noemenswaardige degradatie naar de eindversterker.

De voorversterker wordt gebruikt in high-end en hifi-audiosystemen als hub voor het aansluiten van audiosysteemelementen en het versterken van spanning. Op het frontpaneel van de voorversterker bevinden zich knoppen voor bediening, en op het achterpaneel bevinden zich aansluitingen voor het aansluiten van verschillende audiocomponenten, incl. gitaar of microfoon.

Voorversterker functies

Er zijn twee soorten microfoons: condensator en dynamische. Condensatormicrofoons hebben fantoomvoeding nodig omdat de voedingsspanning door de draden gaat die het geluid dragen. Dynamische microfoons hebben dit vermogen niet nodig. Om een condensatormicrofoon te kunnen gebruiken heb je dus een geluidskaart nodig met ingebouwde microfoonvoorversterker, die voorzien is van fantoomvoeding. Je kunt ook een conventionele geluidskaart met lijnuitgangen gebruiken, maar in dit geval moet je nog een microfoonvoorversterker aanschaffen die op de lijningangen van de geluidskaart wordt aangesloten.

Er zijn ook meerkanaals microfoonversterkers beschikbaar. Naast de versterkingsfunctie kunnen ze worden uitgerust met een compressor- of limiterfunctie (begrenzing van het signaalniveau om overbelasting te voorkomen).

Feedbackonderdrukking kan ook nuttig zijn. Daarnaast kunnen sommige voorversterkers ook een ruisonderdrukkingsfunctie hebben. Als niemand in de microfoon spreekt, wordt de microfooningang gedempt. Maar zodra het signaalniveau van de microfoon een bepaalde drempel overschrijdt, wordt de microfooningang weer ingeschakeld.

Aanbevolen: