Hoe Transistors Te Solderen

Inhoudsopgave:

Hoe Transistors Te Solderen
Hoe Transistors Te Solderen

Video: Hoe Transistors Te Solderen

Video: Hoe Transistors Te Solderen
Video: de transistor vast solderen 2024, Mei
Anonim

Bij de fabricage of reparatie van elektronische apparaten is goed solderen een belangrijke voorwaarde voor een betrouwbare werking. En als het solderen van weerstanden en condensatoren relatief eenvoudig is, moeten bij het solderen van transistors enkele belangrijke regels worden gevolgd.

Hoe transistors te solderen
Hoe transistors te solderen

instructies:

Stap 1

Kies voor het solderen van elektronische componenten een soldeerbout met een vermogen van niet meer dan 60 watt, het optimale vermogen is 40 watt. Slijp de punt van de soldeerbout zo dat u door zijn grootte de afzonderlijke poten van de miniatuurtransistors kunt solderen. De bladbreedte is best handig 3-3,5 mm. Het is handig om meerdere soldeerbouten te hebben, die verschillen in vermogen en puntslijping.

Stap 2

Het solderen van bipolaire transistoren vereist geen speciale voorzorgsmaatregelen. Probeer desalniettemin hun aansluitingen niet te oververhitten, de tijd die de soldeerbout nodig heeft om de transistorpoot aan te raken, mag niet langer zijn dan 3-4 seconden. Als je de transistor soldeert in plaats van de geperforeerde, verwarm dan om de beurt de gaten voor de klemmen met een soldeerbout en maak gaten in het gesmolten soldeer met een naald. Steek de poten van de transistor voorzichtig in de gemaakte gaten en soldeer elke poot.

Stap 3

Let goed op de kwaliteit van het solderen. Bij het zogenaamde "koude" solderen, dat wil zeggen solderen met een onvolledig verwarmd soldeersel, ligt het ongelijkmatig, in klonten en heeft het een lelijke grijze kleur. Als de pad rond het loden gat niet is vertind of geolied, zal het soldeer niet plat liggen. Vertin het contactvlak daarom vóór het solderen met een dunne, gelijkmatige laag soldeer.

Stap 4

Gebruik een hars-alcoholoplossing als vloeimiddel. Om de flux voor te bereiden, neem je een klein flesje nagellak, het is erg handig met de aanwezigheid van een borstel. Verkruimel de helft van de hars erin en vul het met ethylalcohol. Wacht tot de hars is opgelost. Breng tijdens het werken het vloeimiddel voorzichtig met een borstel aan op het soldeergebied.

Stap 5

Het solderen van veldeffecttransistoren vereist speciale voorzorgsmaatregelen. Dergelijke transistors zijn bang voor statische elektriciteit, je kunt ze verpesten door simpelweg een van de aansluitingen met je hand aan te raken. De soldeerbout moet geaard zijn, trek de stekker uit het stopcontact tijdens het solderen. Raak een geaarde soldeerbout aan voordat u de transistor aanraakt. Beter nog, doe een metalen armband om je pols die is verbonden met een aarde - bijvoorbeeld een radiator.

Stap 6

Voor het solderen de contactvlakken van de printplaat aanraken met een geaarde soldeerbout en pas daarna de transistor plaatsen. Neem de transistor bij de koffer. Wikkel dunne blanke draad rond de poten voordat u gaat solderen. Zolang de poten van de transistor met elkaar verbonden zijn, bedreigt statische elektriciteit deze niet. Na het solderen de draad voorzichtig losdraaien met een pincet en verwijderen. In plaats van een draad kunt u een stuk gewone voedselfolie gebruiken: prik het door met de poten van de transistor en verwijder het na het solderen. Zorg ervoor dat er geen stukje folie meer tussen de draden zit.

Aanbevolen: