Hoe Een Computerventilator Te Smeren?

Inhoudsopgave:

Hoe Een Computerventilator Te Smeren?
Hoe Een Computerventilator Te Smeren?

Video: Hoe Een Computerventilator Te Smeren?

Video: Hoe Een Computerventilator Te Smeren?
Video: How to FIX Noisy PC Fan 2024, September
Anonim

Een defecte ventilator kan de levensduur van uw computer verkorten, om nog maar te zwijgen van het feit dat hij veel onnodig lawaai maakt. Om de computer langer mee te laten gaan, moet de ventilator worden gesmeerd met olie.

Hoe een computerventilator te smeren?
Hoe een computerventilator te smeren?

De meeste computers zijn uitgerust met drie ventilatoren. Een zit in de voeding, de tweede zit in de computerkast en de derde zit in de centrale processor.

Een defecte ventilator is te herkennen aan geluid.

Ventilatoren zijn nodig om het systeem te koelen. Als zelfs maar een van de ventilatoren stopt met werken, kan het systeem oververhit raken en kan een deel van de informatie verdwijnen.

De eerste impuls kan zijn om de koeler te vervangen. Maar dit is meestal niet nodig. U kunt de defecte ventilator eenvoudig smeren met slechts één druppel olie.

Hoe olie te kiezen?

De verkeerde oliekeuze voor de ventilator kan leiden tot een volledige storing. Veel mensen gebruiken WD-40, een speciaal vet ontwikkeld door een Amerikaans bedrijf om allerlei lawaaierige en piepende oppervlakken te smeren. Maar gebruik deze tool niet op een computerventilator.

Het helpt alleen als je een voorwerp smeert dat zelden in beweging is, zoals een deurscharnier. Maar de ventilator is constant in beweging en draait op hoge snelheid.

Het is beter om een huishoudelijke smeerolie te gebruiken die is ontworpen voor naaimachines, elektrisch gereedschap, deursloten, scharnieren.

Er is een speciale olie voor naaimachines. Het is lichtgewicht en stroperig, bestand tegen hoge temperaturen en is speciaal ontwikkeld voor de smering van onderdelen met hoge snelheid.

Hoe de ventilator werkt

De meeste ventilatoren worden ondersteund door glijlagers, die bestaan uit een as die in een cilinder of bus draait.

De cilinder bestaat uit geolied poreus metaal. Wanneer de as begint te draaien, komt een deel van de olie uit de bus dichter bij de as, waardoor een oliefilm ontstaat. Dus de metalen delen raken elkaar nauwelijks, ze zijn niet beschadigd en het geluid is bijna onhoorbaar.

Idealiter is er altijd voldoende olie in de cilinder en verslijt de ventilator niet. Maar tegen bepaalde productiekosten, bijvoorbeeld als het lager slecht gelijmd is, verdampt een deel van de olie. Dan zal de ventilator langzamer werken, de onderdelen zullen tegen elkaar wrijven en verslijten, de computer zal oververhit raken. Er zal ruis verschijnen.

Laat in dit geval een druppel olie in de koeler vallen.

Hoe een ventilator te smeren?

Om de ventilator te smeren, moet u de computer demonteren en de koeler eruit halen. Plaats de ventilator op een tafel en verwijder voorzichtig de sticker. Het deel van de sticker bevindt zich net boven de bedradingsopening. Vanaf hier is het gemakkelijker om het te buigen.

Verwijder de rubberen plug uit het midden van de ventilator. Om dit te doen, kunt u een kleine schroevendraaier gebruiken en deze voorzichtig over de rand van de kurk trekken.

U ziet het uiteinde van de as in de cilinder in de groef. Doe een druppel olie in de put.

Slechts één druppel is voldoende, u hoeft geen olie in het lager te gieten.

Plaats de rubberen stop terug, bedek deze met een sticker erop. Soms plakt de sticker niet meer. Dan kunt u gewone ducttape gebruiken.

Nadat de ventilator weer op zijn plaats zit, moet de computer een paar minuten draaien voordat de olie de koeler volledig smeert. Na een tijdje zal de computer stiller worden en niet veel meer opwarmen.

Aanbevolen: