Wat Te Doen Als De Computer "piept" Bij Het Opstarten?

Inhoudsopgave:

Wat Te Doen Als De Computer "piept" Bij Het Opstarten?
Wat Te Doen Als De Computer "piept" Bij Het Opstarten?

Video: Wat Te Doen Als De Computer "piept" Bij Het Opstarten?

Video: Wat Te Doen Als De Computer
Video: Wat te doen wanneer de riem piept | AUTODOC tips 2024, Mei
Anonim

Na de eerste keer opstarten van de computer kan informatie over een storing van de hardware worden weergegeven in de vorm van berichten op de monitor, geluidssignalen uit de luidspreker of lichtindicaties op de POST-Card. De mogelijkheid om audiosignalen te ontcijferen is goed voor elke computerbezitter.

Wat te doen als de computer
Wat te doen als de computer

Wat is POST

Wanneer een computer is ingeschakeld, heeft de centrale processor toegang tot een alleen-lezen geheugen (ROM), een microcircuit dat BIOS-codes (Basic Input / Output System) opslaat. BIOS zorgt voor interactie tussen het besturingssysteem en computercomponenten.

BIOS lanceert een speciaal zelftestprogramma - POST, dat de computerhardware controleert: moederbord, RAM, processor, videokaart, enz. Het programma informeert over het resultaat van de controle met speciale geluidssignalen. Een enkele korte "piep" geeft aan dat de test succesvol was. Het BIOS draagt vervolgens de controle over de computer over aan het besturingssysteem dat erop is geïnstalleerd.

Als er tijdens de controle problemen zijn gevonden met een apparaat, genereert het BIOS een combinatie van korte en lange pieptonen. Deze combinaties zijn niet hetzelfde voor verschillende BIOS-ontwikkelaars. De betekenis van de signalen vindt u in de documentatie bij het moederbord of op de website van de fabrikant.

RAM-problemen

Als POST-signalen wijzen op problemen met het RAM-geheugen, koppelt u de systeemeenheid los van het netwerk, verwijdert u het zijpaneel van de behuizing en verwijdert u voorzichtig de RAM-modules uit de sleuven (trek hiervoor de plastic clips naar beneden). Veeg het contactvlak van elke module af met een gum, plaats het in de sleuven en zet de computer weer aan. Als de fout aanhoudt, plaatst u de modules één voor één om de defecte te identificeren.

Grafische kaart problemen

Controleer of de monitorkabel stevig in de videoconnector is gestoken. Als dit het geval is, koppelt u de kabel los, verwijdert u de videokaart, veegt u de contacten schoon zoals hierboven beschreven en steekt u hem stevig in de sleuf.

Toetsenbordfout

Steek de toetsenbordkabel steviger in de juiste connector (zorg ervoor dat u de muis- en toetsenbordconnectoren niet verwisselt als u een computer hebt die oud genoeg is) en start opnieuw op. Als dat niet werkt, vervangt u het toetsenbord.

Defect moederbord

Onderzoek het moederbord zorgvuldig op gezwollen of lekkende condensatoren. Stop de stroom- en harde-schijfconnectoren in.

Processorstoring

Misschien is de reden oververhitting van de processor of geen contact met het moederbord. Blaas de op de processor geïnstalleerde koeler grondig uit. Verwijder de ventilator en het koellichaam door de vergrendelingen te buigen. Verwijder gedroogde koelpasta van de zool van het koellichaam en de processor. Breng een kleine hoeveelheid verse pasta aan op de zool van de radiator en verdeel goed. Let er bij het installeren van de radiator op dat er geen vervormingen zijn: ongelijkmatige verwarming van de processor zal tot uitval leiden.

ROM-controlesom komt niet overeen

Vervang of flash de BIOS-chip.

Aanbevolen: