Waar Zijn De Functieknoppen Op Het Toetsenbord Voor?

Inhoudsopgave:

Waar Zijn De Functieknoppen Op Het Toetsenbord Voor?
Waar Zijn De Functieknoppen Op Het Toetsenbord Voor?

Video: Waar Zijn De Functieknoppen Op Het Toetsenbord Voor?

Video: Waar Zijn De Functieknoppen Op Het Toetsenbord Voor?
Video: Windows sneltoetsen | 👉 Sneller en handiger werken met het toetsenbord (easy!) 2024, Mei
Anonim

Functietoetsen verschenen met de introductie van de IBM PC / XT personal computers in 1983 en werden gebruikt om snel toegang te krijgen tot veelgebruikte functies. Hun benoeming is de afgelopen dertig jaar hetzelfde gebleven.

Functioneel toetsenbord
Functioneel toetsenbord

Belangrijkste doel

De acties die worden uitgevoerd door op elk van de twaalf functieknoppen te drukken, kunnen verschillen, afhankelijk van het besturingssysteem of zelfs de toepassing, maar er zijn universele toewijzingen.

Op het eerste pc / XT-toetsenbord, waar functietoetsen verschenen, waren er slechts tien en bevonden ze zich aan de linkerkant in twee rijen.

F1 is de help-toets. Het werkt bijna overal - van oude op tekst gebaseerde applicaties tot moderne applicaties, in Windows-besturingssystemen, in veel GNU / Linux-distributies. De enige uitzondering is Mac OS.

F2. De gemeenschappelijke functie is bewerken. Als u in Windows Verkenner op F2 drukt, wordt het bestand hernoemd; in sommige bestandsbeheerders wordt het bestand geopend om te bewerken. Bovendien dient de F2-toets om BIOS-instellingen te openen samen met Del.

F3. Het belangrijkste doel is om een zoekopdracht op te roepen, of het nu een zoekopdracht is in Explorer, op een webpagina in een browser of in een geopend document. De combinatie Ctrl + F werkt op dezelfde manier.

F4 - Varieert van programma tot programma. In sommige browsers en Windows Verkenner wordt de cursor naar de adresbalk verplaatst terwijl de geschiedenis wordt weergegeven.

F5. Een universeel doel is de verversingsfunctie. Werkt de inhoud van browsers, bedieningsconsoles, verkenner, bestandsbeheerders en vele andere programma's bij.

Een handige combinatie bij het werken met een browser is Ctrl + F5. Hiermee kunt u de pagina vernieuwen zonder de cache te gebruiken.

De F6 heeft geen standaardfunctie. In browsers is de actie vergelijkbaar met F4, maar de geschiedenis wordt niet weergegeven. Vaak gebruikt om te schakelen tussen bedieningselementen zoals de Tab-toets.

F7, F8, F9 - het doel hangt af van een specifiek programma of besturingssysteem. Wanneer Windows start, wordt door op F8 te drukken een menu met opstartopties weergegeven en F9 activeert Systeemherstel.

F10 is een menu-aanroep, niet de enige, maar een vrij veel voorkomende opdracht, en de combinatie Shift + F10 roept een contextmenu op, vergelijkbaar met de rechtermuisknop.

F11 - Het meest gebruikelijke gebruik is om te schakelen tussen venstermodus en volledig scherm.

F12 op Mac OS roept standaard het Dashboard op. Met dit besturingssysteem kunt u ook de F9-, F10- en F11-toetsen gebruiken voor Expose - vensterbeheertechnologie.

Toetsenbord sneltoetsen

Functietoetsen worden vaak gebruikt in combinatie met de zogenaamde modificatietoetsen - Shift, Ctrl en Alt. Alt + F4 sluit bijvoorbeeld de toepassing en Ctrl + F4 sluit het afzonderlijke element - een tabblad, venster, bestand.

Bovendien vindt u op laptops de Fn-knop, in combinatie met een functioneel toetsenbord, het kan het geluid, de helderheid of het contrast van het scherm regelen, de voeding voor Wi-Fi- en Bluetooth-radiomodules, het touchpad uitschakelen en nog veel meer. De exacte combinaties zijn afhankelijk van de fabrikant en het model van de laptop.

Aanbevolen: