Maatregelen Om Oververhitting Van De Processor Te Voorkomen

Inhoudsopgave:

Maatregelen Om Oververhitting Van De Processor Te Voorkomen
Maatregelen Om Oververhitting Van De Processor Te Voorkomen

Video: Maatregelen Om Oververhitting Van De Processor Te Voorkomen

Video: Maatregelen Om Oververhitting Van De Processor Te Voorkomen
Video: Hitte in uw pc verminderen om oververhitting te voorkomen 2024, Mei
Anonim

Het hart van elke computer is de processor. Het is een zeer complexe geïntegreerde schakeling. De afmetingen van de transistors die de binaire logica in de processor afdwingen, zijn zo klein dat ze in nanometers worden gemeten. Terwijl de rekenfrequentie van moderne processors wordt gemeten in gigahertz (veel van deze chips hebben ook meer dan één rekenkern). Met zo'n kolossale belasting in zo'n klein volume, is het heel natuurlijk dat er een aanzienlijke hoeveelheid warmte vrijkomt. Aangezien de normale werking van de processor alleen bij lage temperaturen is gegarandeerd, wordt het probleem van warmteafvoer (of, meer algemeen, koeling) zeer urgent.

Maatregelen om oververhitting van de processor te voorkomen
Maatregelen om oververhitting van de processor te voorkomen

Standaardmaatregelen voor warmteafvoer (koeling) van processors

De meest gebruikte koelmethode in de computertechnologie is een radiator met geforceerde mechanische koeling (ventilator).

Uiteraard is een dergelijk ontwerp standaard aanwezig in alle computers en vereist het praktisch geen handelingen voor het wijzigen ervan door de gebruiker. Om mogelijke problemen met het processorkoelsysteem op te lossen, moet u zich echter bewust zijn van de functies ervan.

Om de thermische geleidbaarheid te verbeteren, wordt een speciaal materiaal tussen het processoroppervlak en het koellichaam geplaatst - warmtegeleidende pasta. Het is nodig voor een betere warmteoverdracht van de processor naar het koellichaam. In minder efficiënte systemen kan de koelradiator zonder ventilator zijn, maar in moderne computers is dit al een zeldzaamheid. In superefficiënte systemen - supercomputers, worden innovatieve koelsystemen gebruikt, tot vloeibare.

Tekenen van oververhitting van de processor

Fabrieksmaatregelen nemen het probleem van hoge CPU-verwarming in de toekomst echter niet weg. En hoe ouder de computer, hoe groter de kans dat dit gebeurt. Een gewone gebruiker kan dit probleem identificeren, onthoudend dat oververhitting van de processor leidt tot een onjuiste werking van de computer. Dit komt tot uiting in crashes, vastlopen, langere verwerkingstijd van opdrachten, ongecontroleerde willekeurige herstart van het systeem en computerafsluitingen.

De belangrijkste oorzaken van oververhitting van de processor

Om adequate maatregelen toe te passen om de opwarming van de processor te verminderen, moet u eerst de reden identificeren waardoor er een sterke verwarming is. In de praktijk bestaat het meestal uit een van de volgende:

1. Verkeerd of onvoldoende ontwerp van het koellichaamsysteem van de processor;

2. Koelpasta van slechte kwaliteit;

3. Onjuiste installatie van de radiator;

4. Ventilatorbreuk of zware stofvervuiling.

Zelfhulp bij het oplossen van het probleem met oververhitting van de processor

Constante oververhitting van de processor kan leiden tot een storing van het systeem of zelfs tot een volledige storing. Daarom is het beter om oververhitting te voorkomen dan de gevolgen ervan aan te pakken.

Beknibbel ten eerste niet op het koelsysteem van je computer, het vervangen van de processor kost meer.

Ten tweede, houd de ventilator op het koellichaam van de processor in de gaten en de ventilator op de systeemeenheid die lucht in de computer blaast.

Ten derde: plaats de systeemeenheid niet in nauwe nissen zonder luchttoegang en blokkeer de ventilatieopeningen niet, vooral niet bij warm weer.

Ten vierde, controleer de processortemperatuur van tijd tot tijd als preventieve maatregel. Op de meeste moderne computers kunt u dit doen met behulp van verschillende hulpprogramma's.

Ten vijfde: verwijder het koellichaam niet zelf van het processoroppervlak als u niet over de vaardigheden beschikt om dit te doen. Houd er ook rekening mee dat koelpasta wordt gebruikt bij het installeren van het koellichaam.

Aanbevolen: