Wat Zijn Computervirussen

Wat Zijn Computervirussen
Wat Zijn Computervirussen

Video: Wat Zijn Computervirussen

Video: Wat Zijn Computervirussen
Video: Wat is een computervirus? | Digitaal | Het Klokhuis 2024, Mei
Anonim

De term "computervirus" wordt gebruikt om te verwijzen naar een specifieke categorie programma's, of elementen van programma's, die onbevoegd toegang kunnen krijgen tot een computer voor schade. Het is vooral vermeldenswaard het vermogen om zichzelf te repliceren, wat kenmerkend is voor de meeste van deze programma's.

Wat zijn computervirussen
Wat zijn computervirussen

Computervirussen werken op dezelfde manier als hun biologische tegenhangers: ze maken kopieën van zichzelf in de systeembestanden van een computer voordat ze enige duidelijke schade aanrichten waardoor ze kunnen worden gedetecteerd.

Er is niet één officieel classificatiesysteem voor computervirussen, maar het type blootstelling en infectiemethoden maken het mogelijk om ze in te delen in:

- netwerkwormen die zichzelf repliceren in het geheugen en de harde schijf van de geïnfecteerde computer. Wormen hebben geen extra malware, maar ze kunnen het systeem vertragen. Verdeeld over het netwerk;

- Trojaanse paarden (Trojaanse paarden, Trojaanse paarden), een van de gevaarlijkste soorten virussen. Trojaanse paarden zijn programma's die verborgen zijn in onschadelijke applicaties, waarvan de lancering leidt tot de initiatie van de actie van een kwaadaardig onderdeel - diefstal, wijziging of verwijdering van vertrouwelijke gebruikersinformatie, vernietiging van het computersysteem en andere acties die niet zijn toegestaan door de eigenaar;

- zombies, dit zijn toepassingen waarmee een geïnfecteerde computer op afstand kan worden bestuurd wanneer deze is aangesloten op een netwerk. Een bijzonder gevaar is de mogelijkheid om een netwerk van met zombies geïnfecteerde computers te creëren voor het verzenden van spam en het verspreiden van virussen;

- spyware die een aanvaller controleert en toegang geeft tot vertrouwelijke gebruikersgegevens en die op hun beurt zijn onderverdeeld in:

- phishing, een mailinglijst met een link naar een kopie van een echte financiële instelling om de persoonlijke informatie van de gebruiker te verkrijgen;

- pharming, die doorverwijst naar een valse pagina wanneer wordt geprobeerd een webbron in te voeren;

- Kwaadaardige applicaties (malware), verenigd door de taak om gebruikersbestanden te vernietigen, het systeemregister te wijzigen en persoonlijke informatie van de gebruiker te extraheren.

Het is vooral de moeite waard om de aandacht te vestigen op mobiele virussen die zijn ontworpen om vertrouwelijke gebruikersgegevens te stelen en te gebruiken voor persoonlijk gewin. Verdeeld in SMS- en MMS-berichten.

Aanbevolen: