Lagen Opnieuw Ordenen In Photoshop

Inhoudsopgave:

Lagen Opnieuw Ordenen In Photoshop
Lagen Opnieuw Ordenen In Photoshop

Video: Lagen Opnieuw Ordenen In Photoshop

Video: Lagen Opnieuw Ordenen In Photoshop
Video: Dingen weghalen met Inhoud Behouden (Photoshop) 2024, Mei
Anonim

Een afbeelding geopend in Photoshop bestaat uit een of meer lagen. Elk van hen heeft dezelfde afmetingen, resolutie en kleurmodel als het hoofddocument. Het gebruik van lagen maakt het mogelijk om elke vorm van beeldbewerking toe te passen zonder het origineel te veranderen. U kunt zien hoe ze zijn gestapeld door naar het palet Lagen te kijken. De bovenste laag in dit palet verbergt alle andere.

Het uiterlijk van de afbeelding hangt af van de volgorde van de overlappende lagen
Het uiterlijk van de afbeelding hangt af van de volgorde van de overlappende lagen

Manieren om lagen te verplaatsen

De stapelvolgorde van lagen kan handmatig of met de juiste opdrachten worden gewijzigd. Klik op de laagminiatuur en houd de muisknop ingedrukt en sleep deze omhoog of omlaag. De aanwijzer verandert dan in een kleine vuist. Wanneer de scheidslijn tussen de lagen donkerder wordt, laat u de knop los om de laag te verplaatsen. Terwijl u sleept, ziet u een spookbeeld van de laag die wordt verplaatst.

U kunt de positie van de laag wijzigen met het commando "Lagen" - "Rangschikken". In dit geval, om helemaal naar boven te gaan, voert u de opdracht "Layer" - "Arrange" - "Bring to Front" uit of gebruikt u de sneltoets Ctrl + Shift +]. En om de laag helemaal naar beneden te sturen, selecteert u in het menu Schikken de regel Send to Back of drukt u op Ctrl + Shift + [. Om de laag één positie te verhogen, past u het item "Bring Forward" toe of drukt u op Ctrl +]. Dienovereenkomstig, om de laag één positie naar beneden te verplaatsen, moet u de regel "Breng terug" selecteren of op de toetsencombinatie Ctrl + [drukken.

De enige laag die niet kan worden verplaatst, is de achtergrondlaag. Als u het moet verplaatsen, dubbelklikt u in het lagenpalet op de overeenkomstige regel. Wijzig de naam van de achtergrondlaag in het dialoogvenster dat wordt geopend en klik vervolgens op OK. U kunt ook het commando "Lagen" - "Nieuw" - "Vanaf de achtergrond" uitvoeren.

Als u een laag wilt toevoegen onder de laag die momenteel is geselecteerd, klikt u op de knop Nieuwe laag maken terwijl u de Ctrl-toets ingedrukt houdt. Dit bespaart u de moeite om de gemaakte laag een niveau naar beneden te slepen en neer te zetten.

De stapelvolgorde van meerdere lagen tegelijk wijzigen

U kunt de positie van meerdere lagen tegelijk wijzigen. Om dit te doen, moeten ze allemaal worden geselecteerd in het palet "Lagen". Om opeenvolgend gelokaliseerde lagen te selecteren, klikt u op de eerste en vervolgens, terwijl u de Shift-toets ingedrukt houdt, op de laatste. Photoshop selecteert automatisch alle tussenliggende lagen.

Om gelijktijdig lagen te selecteren die niet aangrenzend zijn, klikt u op de naam van de eerste laag en vervolgens, terwijl u de Ctrl-toets ingedrukt houdt, op de rest. Met meerdere lagen geselecteerd, kunt u het commando "Lagen" - "Rangschikken" - "Omkeren" toepassen. Het keert hun stapelvolgorde om en leidt soms tot zeer interessante resultaten. Er zijn geen sneltoetsen voor deze opdracht.

Lagen groeperen

Als het document een groot aantal lagen bevat, kunnen deze per doel of een ander kenmerk in groepen worden gecombineerd. Dit bespaart u het gedoe om door het palet te scrollen wanneer u de gewenste laag vindt. Om een groep te maken, klikt u op de knop Nieuwe groep maken onder aan het palet Lagen. U kunt ook de sneltoets Ctrl-G gebruiken. Het programma voegt de gemaakte groep toe aan het Lagen-palet en sleept vervolgens de lagen die u wilt groeperen met de muis erin.

U kunt op dezelfde manier met groepen lagen werken als met gewone lagen - dupliceren, verwijderen, verplaatsen. U kunt ook geneste laaggroepen maken door ze naar elkaar te slepen en neer te zetten.

Aanbevolen: