Een Schijf Formatteren In Linux

Inhoudsopgave:

Een Schijf Formatteren In Linux
Een Schijf Formatteren In Linux

Video: Een Schijf Formatteren In Linux

Video: Een Schijf Formatteren In Linux
Video: How to Partition and Format a Disk in Linux 2024, Mei
Anonim

Het formatteren van harde schijven in Windows is meestal eenvoudig. Een dergelijke operatie in een Linux-omgeving kan problemen opleveren voor een ongetrainde gebruiker.

Een schijf formatteren in Linux
Een schijf formatteren in Linux

Noodzakelijk

  • Ubuntu-besturingssysteem
  • Gparted-hulpprogramma of internettoegang om het te installeren

instructies:

Stap 1

Het Linux-besturingssysteem vereist drie partities. Dit is de rootpartitie, de swappartitie en de partitie voor gebruikersgegevens. Het hoofdgedeelte bevat de besturingssysteembestanden. De grootte moet minimaal 5 gigabyte zijn. Dit is de enige sectie die u moet maken. De swappartitie is ontworpen om plaats te bieden aan het virtuele RAM-geheugen van de computer. Het maken ervan is optioneel, als de partitie niet is gemaakt, zal het besturingssysteem automatisch het wisselbestand in de rootpartitie maken en gebruiken. Het gebruik van een speciale swappartitie is efficiënter omdat: het is niet gefragmenteerd. De grootte moet gelijk zijn aan de grootte van het RAM-geheugen van de computer. De rest van de ruimte op de harde schijf wordt meestal toegewezen aan de partitie met gebruikersbestanden.

Stap 2

Controleer welke partities zich al in het systeem bevinden. Open een beheerdersconsole en voer de opdracht "fdisk / dev / hda" in voor IDE-harde schijven of "fdisk / dev / sda" voor SATA-harde schijven. Als er meer dan één harde schijf in het systeem is, wordt de eerste hda genoemd, de tweede hdb, enzovoort. Het principe is hetzelfde voor SATA-schijven. Als gevolg hiervan wordt de toepassing voor het partitioneren en formatteren van de harde schijf gestart.

Stap 3

Voer het "p"-commando in. De huidige partitietabel van de harde schijf wordt weergegeven. Gebruik de opdracht "d" om bestaande partities te verwijderen. Het systeem zal vragen naar het nummer van de partitie op de schijf die moet worden verwijderd. Verwijder indien nodig de partities en voer vervolgens de opdracht "p" in om te controleren. Als de verkeerde sectie per ongeluk wordt verwijderd, zal het "q"-commando de wijzigingen terugdraaien.

Stap 4

Maak een nieuwe partitie in de vrije ruimte. Om dit te doen, kunt u ook het hulpprogramma fdisk gebruiken dat in het besturingssysteem is ingebouwd, maar het heeft geen grafische interface, ondersteunt geen grote partities en heeft ook een aantal andere nadelen. Daarom is het beter om het hulpprogramma gparted te gebruiken om een partitie te maken die een grafische interface heeft. Open de beheerdersconsole en voer de opdracht "gparted" in. Als een dergelijk programma niet in het systeem aanwezig is, installeer het dan met het commando "apt-get gparted". Er wordt een grafisch venster geopend waarin de huidige partitietabel van de harde schijf wordt weergegeven.

Stap 5

Selecteer het niet-toegewezen gebied, klik er met de rechtermuisknop op. Selecteer in het vervolgkeuzemenu "een partitie maken", geef de grootte, het bestandssysteem en het koppelpunt op. Klik OK. Nu moet u uw wijzigingen toepassen. Klik hiervoor op de knop en het groene vinkje. Klik OK. Wacht tot het programma is afgelopen. De nieuwe sectie is nu klaar voor gebruik.

Aanbevolen: