Wat Is De GEMIDDELDE Functie In Excel En Waar Is Het Voor?

Inhoudsopgave:

Wat Is De GEMIDDELDE Functie In Excel En Waar Is Het Voor?
Wat Is De GEMIDDELDE Functie In Excel En Waar Is Het Voor?

Video: Wat Is De GEMIDDELDE Functie In Excel En Waar Is Het Voor?

Video: Wat Is De GEMIDDELDE Functie In Excel En Waar Is Het Voor?
Video: Excel - Gemiddelde, mediaan en modus 2024, Mei
Anonim

Excel is een populair computerprogramma dat is ontworpen om grote reeksen numerieke gegevens te verwerken. De prevalentie is onder meer te danken aan een groot aantal verschillende wiskundige functies die automatisch de vereiste indicator berekenen.

Wat is de GEMIDDELDE functie in Excel en waar is het voor?
Wat is de GEMIDDELDE functie in Excel en waar is het voor?

Doel van de functie GEMIDDELDE

De belangrijkste rol van de functie GEMIDDELDE, geïmplementeerd in Excel, is het berekenen van de gemiddelde waarde binnen een gegeven numerieke matrix. Een dergelijke functie kan in verschillende situaties nuttig zijn voor de gebruiker. Het is bijvoorbeeld handig om het te gebruiken om het prijsniveau voor een bepaald type product te analyseren, de gemiddelde sociaal-demografische indicatoren in een bepaalde groep mensen te berekenen of andere vergelijkbare doelen.

In de meeste versies van Excel wordt de gemiddelde waarde berekend op basis van een specifieke numerieke matrix geïnterpreteerd als het rekenkundig gemiddelde van alle getallen in die matrix. Op zijn beurt wordt het rekenkundig gemiddelde, in overeenstemming met de in de wiskunde aanvaarde definitie, opgevat als de totale som van alle beschouwde waarden, gedeeld door hun aantal.

Een analist is bijvoorbeeld belast met het berekenen van de gemiddelde leeftijd van studenten in een kleine Engelse taalklas van slechts zes. Bovendien zijn onder hen mensen van 19, 24, 32, 46, 49 en 52 jaar oud. Om het rekenkundig gemiddelde van de leeftijd voor deze groep te berekenen, moet u eerst de som van hun leeftijden vinden, dat is 222 jaar, en vervolgens delen door het aantal deelnemers in de groep, dat wil zeggen door zes personen. Als gevolg hiervan blijkt dat de gemiddelde leeftijd van de leden van deze klasse 37 jaar is.

De GEMIDDELDE functie gebruiken

Het berekenen van de gemiddelde waarde in Excel met de functie GEMIDDELDE is vrij eenvoudig: hiervoor moet u het programma instellen op het gegevensbereik waarvoor de berekening zal worden gemaakt. Er zijn twee manieren om het vereiste bereik in te stellen - met behulp van de programma-interface of door handmatig de juiste formule in te voeren.

Dus om de functie te gebruiken met behulp van de interface in de sectie "Functies", moet u de functie GEMIDDELDE vinden onder de functies die beginnen met de letter "C", aangezien ze in de algemene lijst alfabetisch zijn gesorteerd. Door deze functie te selecteren, roept u het uiterlijk van een menu op waarin het programma u vraagt om een bereik voor berekening in te voeren. Dit kan door met de muis de gewenste cellen in de Excel-tabel te selecteren. Als u meerdere cellen of groepen cellen moet selecteren die op enige afstand van elkaar liggen, houdt u de CTRL-toets ingedrukt. Als resultaat van het uitvoeren van deze functie, verschijnt de waarde van het gemiddelde in de cel die is geselecteerd voor het weergeven van de resultaten.

De tweede manier is om de formule voor de berekening handmatig in te voeren. In dit geval voert u in de opdrachtregel, net als bij andere formules, het teken "=" in, vervolgens de naam van de GEMIDDELDE functie en vervolgens tussen haakjes het bereik van de vereiste gegevens. Als ze bijvoorbeeld in een kolom zijn gerangschikt en cellen van F1 tot F120 innemen, ziet de functie er als volgt uit = GEMIDDELDE (F1: F120). In dit geval wordt het gegevensbereik dat elkaar continu volgt, zoals in dit voorbeeld, aangegeven met een dubbele punt, en als de gegevens zich op enige afstand van elkaar bevinden - door een puntkomma. Als u bijvoorbeeld het gemiddelde voor slechts twee cellen moet berekenen - F1 en F24, heeft de functie de vorm = GEMIDDELDE (F1; F24).

Aanbevolen: