Hoe Google SketchUp Te Gebruiken

Inhoudsopgave:

Hoe Google SketchUp Te Gebruiken
Hoe Google SketchUp Te Gebruiken

Video: Hoe Google SketchUp Te Gebruiken

Video: Hoe Google SketchUp Te Gebruiken
Video: Sketchup les 1 - Alles wat je moet weten (basis) 2024, Mei
Anonim

3D-modellering is een zeer opwindende activiteit. Maar de programma's die ervoor zijn ontworpen, bijvoorbeeld 3d Max, vereisen een serieuze voorbereiding. Gelukkig zijn er enkele 3D-editors die relatief eenvoudig te leren zijn en een gratis versie hebben. Een van die 3D-editors is Google SketchUp.

Huismodel in Google SketchUp
Huismodel in Google SketchUp

Het oorspronkelijke doel van Google SketchUp is om gebruikers in staat te stellen bouwmodellen te maken en deze toe te voegen aan Google maps, zodat het is aangepast voor het maken van architecturale objecten. U kunt echter meubels, schalen, voertuigen en wapens modelleren - kortom bijna alle door de mens gemaakte objecten. Deze editor is niet geschikt voor natuurlijke objecten met hun "onregelmatige" lijnen.

De betaalde versie van het programma heeft een exportfunctie in het * obj-formaat, waardoor de in Google SketchUp gemaakte modellen in andere programma's kunnen worden gebruikt, bijvoorbeeld in de landschapseditor Bryce.

Programmavenster

Bij de eerste start van het programma zal het aanbieden om de meeteenheden te selecteren: meters, inches. In het venster dat zich opent, verschijnt een "veld" waarop objecten worden geplaatst, een driedimensionaal coördinatensysteem en een menselijke figuur, waarmee de afmetingen van objecten kunnen worden gecorreleerd. Indien gewenst kunt u het verwijderen door het te selecteren en op de Delete-toets te drukken.

U kunt dit werkgebied manipuleren met drie tools: "Panorama" (het pictogram op het paneel in de vorm van een hand) - voor beweging, "Orbit" (gebogen pijlen) - voor rotatie en "Zoom" (vergrootglas) om te vergroten.

Aan de rechterkant van het scherm bevindt zich het Tutorial-venster. Nadat u een of andere functie hebt gekozen, ziet u uitleg over het gebruik ervan in de vorm van tekst en een geanimeerde afbeelding. Het helpt een beginnende gebruiker veel.

In de linker benedenhoek ziet u "Metingen". Daar wordt bij het maken van objecten de lengte van de lijn, de zijde van de rechthoek, de straal van de cirkel of de afstand van het midden van de zeshoek tot de hoek weergegeven.

Om met een object of een deel ervan te werken, moet het object worden geselecteerd met behulp van het gereedschap Selecteren (pijlpictogram). Een enkele klik met de linkermuisknop selecteert alleen het vlak, dubbel - het vlak samen met de lijnen. Om een volledig object te selecteren, moet u de linkermuisknop buiten het object drukken en, zonder het los te laten, diagonaal slepen, het object "bedekken".

Modellen maken

Modelleren begint met het maken van een basis op een vlak, dat een specifieke vorm zal worden. De tools die hiervoor nodig zijn, bevinden zich in het menu "Tekenen", indien gewenst kunnen ze naar het paneel worden gebracht: lijn (potloodvormig pictogram), rechthoek (vierkant), cirkel, boog, "uit de vrije hand" (wat een willekeurige lijn betekent, een pictogram in de vormkromme) en een veelhoek (een driehoekpictogram, maar eigenlijk een zeshoek). U kunt het gereedschap Gum in het menu Extra gebruiken om onnodige vormen of delen ervan te verwijderen die door lijnen worden gescheiden.

Nu de vorm is gemaakt, kunt u deze driedimensionaal maken. Gebruik hiervoor de tool "Push-Pull" in het menu "Extra" (een vak met een rechte pijl die naar boven wijst). Het transformeert een rechthoek in een parallellepipedum, een vierkant in een kubus, een cirkel in een cilinder, volgens hetzelfde principe wordt elke figuur "uitgerekt".

Een meer geavanceerde versie van deze tool is "Begeleiding" (vergelijkbaar pictogram, maar met een gebogen pijl). Ze "rekt" de figuur niet rechtstreeks uit, maar langs een vooraf getekend traject. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan met een kroonlijst langs de omtrek van het gebouw.

Een van de eenvoudigste begeleidingsopties is het creëren van revolutielichamen. Zo maak je een beker, kerkkoepel of bel. U moet een verticale rechthoek tekenen. Het is het handigst om het zo te plaatsen dat een van de hoeken samenvalt met het midden van het coördinatensysteem en de twee zijden samenvallen met de assen. Teken een vorm op de rechthoek die de helft van de doorsnede van het object is. Het midden van de vorm moet samenvallen met de coördinatenas. Gebieden van de rechthoek buiten de vorm worden verwijderd met de gum.

Nu moet je een cirkel tekenen met het middelpunt op het nulpunt van de coördinaten, en de cirkel moet samenvallen met de rand van de figuur. Gebruik het gereedschap Selecteren om het vlak van de cirkel te selecteren (maar niet de cirkellijn!) en verwijder het zodat alleen de lijn overblijft. Nu, nadat u het vlak van de figuur hebt geselecteerd, moet u met het gereedschap "Gids" langs de cirkel tekenen totdat deze sluit.

Metingen zijn essentieel bij het modelleren. Gebruik hiervoor de tool "Roulette" (een pictogram in de vorm van dit object). Met zijn hulp kunt u niet alleen vormen meten, maar er ook lijnen op tekenen. Dit is bijvoorbeeld nodig om vensters op hetzelfde niveau te tekenen.

Mogelijk moet u het formaat van het object wijzigen met het gereedschap Schalen (rechthoek met een diagonale rode pijl erin). Voordat u het toepast, moet u een object of een deel ervan selecteren. U kunt niet alleen het hele object schalen, maar ook het gezicht. Zo kun je bijvoorbeeld van een parallellepipedum een afgeknotte piramide maken en van een cilinder een afgeknotte kegel.

Een ander belangrijk hulpmiddel is "Offset" (twee bogen gekruist door een rode pijl). Met zijn hulp wordt een "kopie" van een platte figuur gemaakt, die erin zit of omgekeerd - buiten, rond de figuur.

texturen

Gebruik het gereedschap Verfemmer (een pictogram in de vorm van een emmer en gietende verf) om texturen toe te passen. Wanneer deze tool is geselecteerd, verschijnt het venster Materialen. In het menu zijn texturen gegroepeerd op variëteiten: "Metaal", "Hout", "Tapijten en stoffen", enz. Met de textuur geselecteerd, kun je naar het tabblad Bewerken gaan. Het materiaal kan donkerder of lichter worden gemaakt, je kunt er een nieuwe op gebaseerd maken of een willekeurig grafisch bestand als textuur laden, en ook de mate van transparantie aanpassen. Wanneer het materiaal klaar is, kunt u beginnen met "schilderen" door met de rechtermuisknop op elk vlak van het object te klikken.

Degenen die modellen in de Bryce-editor of DAZ Studio gaan gebruiken, moeten één nuance kennen. Texturen van SketchUp in deze programma's zien er niet best uit, ze zullen moeten worden vervangen door andere. Om dit mogelijk te maken, moet u de delen van het model waarop u verschillende texturen wilt toepassen, anders "schilderen", anders kunt u het object later niet degroeperen. Het maakt niet uit wat de texturen zijn, het belangrijkste is dat ze anders zijn en dat elk vlak aan beide kanten moet worden "geschilderd".

Als het model is gemaakt om het op een Google-kaart te plaatsen, kan dit door het item "Geografische locatie" in het menu "Bestand" en het subitem "Locatie toevoegen" te selecteren. Een geografische kaart wordt geopend in een apart venster. In de zoekbalk kunt u de naam van de stad typen en vervolgens de gewenste plaats daarin zoeken.

Dit zijn natuurlijk niet alle geheimen van de Google SketchUp-functie, maar deze informatie is voldoende om ermee aan de slag te gaan. Tijdens het werk zullen ook andere geheimen van het programma worden onthuld.

Aanbevolen: